Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra fälls för terrorbrott i Danmark

I dag föll domen i domstolen i danska Glostrup mot Sahbi Zalouti (andra från höger) 37, Mounir Dhahri (tecknad), 44, Omar Abdalla Aboelazm (längst till vänster), 30 och Munir Awad (andra från vänster), 29, som misstänks ha planerat en terrorattack mot Politiken och Jyllands-Postens redaktioner i december 2010.

KÖPENHAMN. Fyra terrorister med svensk anknytning, skulle storma in på Politikens och Jyllands-Postens redaktioner och mörda så många som möjligt.

På måndagen döms samtliga till 12 års fängelse för den planerade attacken från 2010, uppger TT-Ritzau.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Jyllands-Posten är förmodligen Danmarks mest hotade arbetsplats. Hoten började efter tidningens publicering av tolv karikatyrer på profeten Muhammed under år 2005.

I januari 2006 väcks politiska protester och bojkotter mot danska produkter. Jyllands-Posten ber om ursäkt för att publiceringen har kränkt många muslimer. Dagen efter bombhotas tidningen.

I februari 2008 griper danska polisen tre män som misstänks för en mordkomplott på karikatyrernas tecknare, Kurt Westergaard.

I oktober 2009 grips två män i Chicago som planerade en attack mot Jyllands-Posten. Enligt planen skulle redaktionslokalerna bombas och journalisterna skulle skjutas och halshuggas.

I januari 2010 bryter en 28-årig somalier, beväpnad med en yxa, sig in hos tecknaren Westergaard. Tecknaren hinner trycka på överfallslarmet och en polis som kommer till platsen skjuter terroristen, som skadas lindrigt.

I juni 2010 anhålls två män i Nordafrika misstänkta för att ha planerat en attack mot tecknaren Kurt Westergaard.

I juli 2010 grips en kurd bosatt i Norge. Han misstänks ha försökt bygga en bomb som skulle användas mot Jyllands-Posten.

I september 2010 spränger den enbente tjetjenen Lors Dukajev sig själv av misstag på en hotelltoalett i Köpenhamn. Bomben var sannolikt tänkt att användas på JP:s redaktion i Århus.

FAKTA

DE FYRA MISSTÄNKA TERRORISTERNA

Sahbi Zalouti, 38

Svensk medborgare med tunisiskt ursprung. Bosatt i Järfälla utanför Stockholm. Greps i Stockholm.

Lärde känna Munir Awad i Pakistan.

Tidigare dömd i Pakistan för att ha tagit sig in i landet illegalt.

Känd av Säpo.

Munir Awad, 30

Svensk medborgare född i Libanon. Uppväxt i Halmstad. Folkbokförd i Spånga utanför Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Gripen två gånger, misstänkt för terrorbrott, men släppt. Greps i december förra året efter att ha kört en bil med vapen från Stockholm över till Danmark.

Tidigare dömd: För våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och förolämpning.

Omar Abdalla Aboelazm, 31

Svensk medborgare. Bosatt i Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Tidigare dömd: Misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och stöld.

Mounir Dhahri, 45

Turkisk medborgare. Bosatt i Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Tidigare dömd: Misshandel av sin sambo, misshandel av sin fru, olaga hot och narkotikabrott.

I dag fälldes Sahbi Zalouti, 39, Mounir Dhahri, 46, Omar Abdalla Aboelazm, 32 och Munir Awad, 31, för att ha planerat terrorattacken mot tidningsredaktionerna, som skulle ha skett den 29 december 2010. Rätten i Glostrup dömde de fyra männen till 12 års fängelse.

Männen, som alla har anknytning till Sverige, är åtalade för terrorbrott och vapenbrott. Alla är svenska medborgare utom Mounir Dhahri, som har turkiskt medborgarskap.

I slutet av december 2010 greps tre av männen i en lägenhet i Herlev i Danmark efter en lång tids avlyssning och spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis. Polisen hittade då också vapen, ammunition och en mp3-spelare med sånger om jihad. Den fjärde, Sahbi Zalouti, som hoppat av resan till Köpenhamn från Stockholm i Jönköping, kunde gripas i en lägenhet i Järfälla.

Nekar till brott

Alla fyra har nekat till terrorplanerna. Mounir Dhahri har dock erkänt att en k-pist som beslagtogs i samband med gripandet tillhörde honom. 46-åringen hade varit försvunnen i tio års tid innan han i november 2010 kom tillbaka till Sverige. Enligt åklagarna har han befunnit sig i Waziristan i Pakistan där talibanerna och al-Qaida har en stark ställning.

De fyra männen döms för att ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Enligt åklagarna skulle männen storma in i byggnaden och försöka döda så många som de hann.

På kvällen skulle "årets fynd" inom dansk idrott tillkännages. På plats bland gästerna skulle också finnas kronprins Frederik. Åklagarmyndigheten har arbetat utifrån en teori om att arrangemanget var de fyra männens mål.

Skulle binda offren

Enligt danska säkerhetspolisen, PET, avvärjdes attacken dagen eller dagarna innan den skulle genomföras. Hos de misstänkta beslagtogs både vapen och ammunition och buntband, som männen troligen skulle binda sina offer med.

Attacken skulle vara en hämnd för Jyllands-Postens publicering av de numera världsberömda så kallade Muhammedteckningarna. Rätten är enig om de fyra åtalades skuld.

– Jag kan säga att domarna och nämndemännen är eniga om att de åtalade är skyldiga, säger rättens ordförande Katrine B Eriksen, enligt TT.

Männen frikänns på två punkter gällande vapeninnehav, på grund av teknikaliteter. Det kommer dock inte att inverka på straffens längd.

Yrkar 16 år

Åklagaren kräver 16 års fängelse för Mounir Dhahri, som anses vara huvudman. För Munir Awad och Omar Abdalla yrkar åklagaren 14 års fängelse vardera och för Sahbi Zalouti fängelse i 14–16 år.

Munir Awad valde att tiga sig igenom hela rättegången. Rättens ordförande säger att rätten anser att han borde haft intresse i att förklara hur sakerna hängde ihop, om det nu var så att han inte var med i en terrorkomplott.

– I stället valde han att tiga hela tiden. Det belastar honom i förhållande till frågan om skuld, säger han enligt TT.

Munir Awad har tidigare varit gripen för misstankar om terrorism. Den ena gången var vid den somaliska gränsen, den andra gången i Pakistan. De gångerna släpptes han utan åtal.

Klantiga terrorister

Terrorexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att danska myndigheter vill statuera exempel genom stränga straff.

– Jag är inte förvånad över att de förklaras skyldiga. Det ligger ett gediget spaningsarbete bakom. När sedan dessutom en av de misstänkta vittnar mot sina kamrater så försvårar det ju inte för åklagarna, säger han, till TT.

I det stora hela tycker Magnus Ranstorp att det handlar om en grupp ganska klantiga terrorister.

– Rättegången har dock inte fått den uppmärksamhet som den förtjänat. Den har drunknat i Breivik-saken, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!