Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra barn har varit borta en månad – ingen letar

Syskon försvunna – har inte setts till på veckor
Fyra barn har varit saknade i en månad.Foto: JENS CHRISTIAN / KVP
Migrationsverket har tagit över ärendet.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De fyra ensamkommande syskonen, varav den yngsta är sju år gammal, har varit saknade i snart en månad.

Barnen försvann i samband med att de skulle omplaceras av Perstorps kommun.

Men ingen letar efter dem aktivt – och nu har kommunen dragit tillbaka LVU-beslutet.

– Vi har ingenting med det att göra längre, säger Patrik Wilhelmsson, tillförordnad socialchef i Perstorp.

Den 9 juli verkställdes det omedelbara omhändertagandet av en fyra asylsökande barn i Perstorps kommun. Syskonen skulle omplaceras enligt ett LVU-beslut (Lagen om vård av unga) från socialnämnden.

Beslutet om att omhänderta barnen den dagen gällde dock bara tre av dem.

I samband med omhändertagandet försvann alla fyra syskon därifrån. Den yngsta är sju år gammal.

Barnens gode man har tidigare varit kritisk mot agerandet vid omplaceringen.

– Barnen blev hämtade tidigt på morgonen av polis och människor de aldrig hade träffat tidigare. Syskonen blev så rädda att de gömde sig, sa den gode mannen tidigare till Kvällsposten.

Drog tillbaka LVU-beslutet

Men efter att syskonskaran har varit borta i en månad drog kommunen på måndagen tillbaka sitt beslut om omedelbar handräckning.

Beslutet återkallades eftersom socialnämnden inte längre vet om barnen befinner sig i Perstorps kommun, förklarar Patrik Wilhelmsson, tillförordnad socialchef.

– I och med att de inte tillhör Perstorp längre kan vi inte fortfarande ha ett handräckningsbeslut, säger han.

Vad händer om barnen skulle hittas nu?

– Då är det Migrationsverket som får fatta ett nytt beslut om var de ska placeras. Barnen blir då anvisade en kommun att bo i. Vi vet inte vad Migrationsverket anvisar, det kan bli Perstorp men det kan också bli en annan kommun.

– Vi har ingenting med det att göra längre. I och med att barnen har avvikit har Migrationsverket tagit tillbaka ärendet.

Ingen letar aktivt efter barnen

Socialchefen säger att polisen och Migrationsverket söker efter barnen fortfarande.

Det sker dock ingen aktiv sökinsats, enligt polisen.

– Vi har inte vetat var vi ska söka. I polisregion syd har vi hittills i år behandlat cirka 3 300 försvunna personer på sex månader. Vi har blivit överhopade med försvunna personer. Många gånger är det bara administrativt, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

Enligt Migrationsverket ska det alltid göras en polisanmälan när någon försvinner. Men i det här fallet uppger polisen att det inte har kommit in någon anmälan.

”Om ett ensamkommande barn försvinner så ska hanteras på samma sätt som om andra barn försvinner. Eftersom det finns många aktörer runt ensamkommande barn så har länsstyrelserna tagit fram regionala handlingsplaner/samverkansplaner som tydliggör vem som gör vad när ett ensamkommande barn försvinner”, skriver Sophia Öhvall Lindberg, presstalesperson vid Migrationsverket, i ett mejl till Kvällsposten.

Släktingarna ansågs olämpliga

Bakgrunden till omplaceringen var att socialnämnden ansåg att den familj som Migrationsverket först placerade barnen hos är olämplig.

Syskonen saknar vårdnadshavare, då mamman uppges vara avliden och pappan är saknad. Familjen som de har bott hos är släktingar.

Släktfamiljen ansökte i våras om att bli familjehem för de fyra barnen, men fick avslag. Motiveringen var att familjen ”inte är självförsörjande, har dålig svensk språk förståelse samt uppvisar låg socialisering i svensk kontext.”

Socialnämnden gjorde bedömningen att omplaceringen ”inte kan avvakta” med hänsyn till att ”hälsa och utveckling riskeras” för de fyra barnen.