Gärningsmännen tog sig in till den 97-åriga kvinnan via en källardörr. Foto: POLISENGärningsmännen tog sig in till den 97-åriga kvinnan via en källardörr. Foto: POLISEN
Gärningsmännen tog sig in till den 97-åriga kvinnan via en källardörr. Foto: POLISEN
Flera dörrar blev uppbrutna i bostaden. Foto: POLISENFlera dörrar blev uppbrutna i bostaden. Foto: POLISEN
Flera dörrar blev uppbrutna i bostaden. Foto: POLISEN
Gärningsmännen hotade bland annat den 97-åriga kvinnan med skruvmejsel. Foto: POLISENGärningsmännen hotade bland annat den 97-åriga kvinnan med skruvmejsel. Foto: POLISEN
Gärningsmännen hotade bland annat den 97-åriga kvinnan med skruvmejsel. Foto: POLISEN

Fyra äldrerånare döms till långa fängelsestraff

Publicerad
Uppdaterad

Äldreligan som i somras trängde sig in hos en 97-årig kvinna i Malmö och hotade, misshandlade och rånade henne dömdes på torsdagen till långa fängelsestraff.

Den som straffas hårdast av de fyra männen får fem och ett halvt års fängelse. En av dem utvisas även på tio år.

Det var den 31 augusti som de fyra männen tog sig in genom en källardörr till den gamla kvinnans villa i centrala Malmö.

Hon vaknade mitt i natten av ett starkt ljus som riktades mot henne. Ögonblicket senare såg hon fyra personer invid sängen.

– Jag trodde att det var hemtjänsten och att de kommit för att lägga om ett sår på fingret, säger hon i polisens förhör.

Hotade med skruvmejsel

En av inkräktarna höll en skruvmejsel mot den 97-åriga kvinnan.   

– Jag trodde flera gånger att han skulle sticka mig i bröstet med skruvmejseln, säger hon.

Hon ramlade ur sängen och ner på golvet. Där låg hon på magen medan mannen som höll vakt gång på gång slog henne på ryggen med knytnävarna.

Männen stal 97-åringens smycken, bland annat hennes vigselring, och tog även med sig ett kontokort som de lyckades ta ut 15 000 kronor på.

I rätten erkände männen delar av det de åtalats för.

Bedöms som lika skyldiga

En var inne i huset men utövade inget våld, en annan var aldrig ens inne i villan, en tredje stal saker men var inte våldsam – och den fjärde erkände överhuvudtaget ingenting.

Men Malmö tingsrätt gick på åklagarens linje och bedömde att alla fyra varit delaktiga i inbrottet hos 97-åringen.

De bedöms dessutom som lika skyldiga till det våld som kvinnan utsattes för.

"Även om det är en person som utövat våldet mot (kvinnan) så har samtliga ett ansvar. Våld och hot har uppenbarligen varit en tänkbar del av den gemensamma brottsplanen. Samtliga ska därför bära ansvar för rånet mot (henne)".

Bara några dagar efter rånet mot 97-åringen slog de fyra männen till igen – nu mot en 95-årig kvinna i hennes eget hem.

Men den gången upptäcktes männen och försökte fly men greps på bar gärning av en polispatrull.

Alla fyra får frihetsstraff

Nu döms alla fyra för grovt rån, försök till bedrägeri, bedrägeri och försök till grov stöld.

Kammaråklagare Sofia Syrén bedömde att straffvärdet för brotten var åtta års fängelse men rätten har lagt sig något lägre och sedan gjort avdrag för att tre av männen är under 21 år.

En 28-åring döms till fängelse i fem år och sex månader. Han är svensk medborgare.

En 20-åring får fyra års fängelse och utvisas ur Sverige på tio år.

En 18-åring får två år och nio månader men utvisas inte eftersom han redat tidigare fått besked av Migrationsverket att lämna landet och befann sig i Sverige olagligt.

En 18-åring som bara var 17 när brotten begicks får ett år och tio månaders sluten ungdomsvård. Utvisning yrkades inte eftersom han har föräldrar och syskon i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag