Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fynden som kan fälla de misstänkta gårdsrånarna

Carl Piper: Den "Röde greven" i adelns elit
Polisen spärrade av stora delar av Högestad gods efter rånet mot greve Carl Piper.Foto: JENS CHRISTIAN
Tekniker på plats efter ett av rånen.Foto: JENS CHRISTIAN

Polisen har ett trumfkort i utredningen mot de misstänkta för gårdsrånen på Österlen.

Stöldgods från ett av de brutala rånen har hittats.

– Det hittades på en plats där de misstänkta rört sig, säger åklagaren Emma Adolfsson till Ystads Allehanda. 

Under drygt en veckas tid plågades boende på ensligt belägna gårdar på Österlen av en våldsam rånarliga. Minst fem personer drabbades av rånarligan som i skydd av mörkret överraskade sina offer genom att knacka på dörren. När offren öppnade slog sig ligan in. En av de drabbade är greve Carl Piper på Högestad gods som överfölls och misshandlades. 

Greve Carl Piper lurade rånarna i en fälla.Foto: JENS CHRISTIAN

Han lurade dock rånarna i en fälla genom att leda dem till en byggnad på godset som var larmad. När de närmade sig utlöstes larmet och de tre rånarna försvann.

Angreppet på greven kan också komma att fälla dem. På godset finns flera övervakningskameror som kan ha fångat ligan på bild.

Signalement på gårdsligan

Flera av offren kunde lämna signalment på de misstänkta rånarna och efter ett våldsamt angrepp mot ett gift äldre par i 85-årsåldern i Vollsjö i slutet av januari kunde polisen stanna en bil i Malmö med en 30-årig man och en 17-årig kvinna.

Båda två greps, anhölls och häktades senare misstänkta för flera av rånen.

Efter det senaste gårdsrånet, mot ett par i Vollsjötrakten, greps två personer.Foto: Anders Grönlund

Utredningen mot dem pågår och enligt förundersökningsledaren, åklagare Emma Adolfsson, är bevisläget gott.

– Men ett åtal ligger ännu en bit in i framtiden, säger hon till Ystads Allehanda.

Exakt vilka bevis som finns mot de misstänkta vill polisen inte kommentera men nyligen gjorde man ett beslag i utredningen som bedöms vara mycket viktigt. Det handlar, enligt polisen, om stöldgods som kan knytas till det senaste rånet i Vollsjötrakten.

Så kopplas ligan till gårdsrånen

Emma Adolfsson vill inte närmare berätta om vad som ledde polisen till beslaget eller var det gjordes. Men de båda misstänkta har tidigare uppehållit sig på platsen där stöldgodset hittades.

– Vår hypotes är att det är de misstänkta som placerat godset där. Mer kan jag inte säga.

Vid flera av rånen har drabbade vittnat om att det varit tre personer som rånat dem. Sökandet efter den tredje personen pågår. Polis och åklagare vill inte kommentera om det finns någon utpekad misstänkt.

– Hur vi jobbar kan jag inte kommentera alls. Det är väldigt känsligt. Men sökandet efter fler inblandade ingår i förundersökningen, säger Emma Adolfsson till Ystads Allehanda.

Greve Carl Piper misshandlad och rånad i sitt slott