Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fynden inuti ubåten kan fälla Madsen

Polisen gjorde flera fynd i ubåten UC3 Nautilus. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Peter Madsen är misstänks för mord, brott mot griftefriden, sexualbrott och sjörättsbrott. Foto: / DEADLINE PRESS
Jakob Buch-Jepsen håller i en halvmeter lång skruvmejsel. Foto: Helen Rasmusen
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

En grön vattenslang, en orange såg, spännband och en tillspetsad skruvmejsel. 

Åklagare Jakob Buch-Jepsen har pressat Peter Madsen hårt kring de fynd som gjorts i ubåten UC3 Nautilus. 

– Allt ska leda till att bevisa att Peter Madsen planerat ett mord. Överlagt och förberett det hela genom att ta ombord verktyg som inte behövs i en ubåt, säger Lars Kruse, rättsexpert och försvarsadvokat. 

Mer än hälften av de planerade rättegångsdagarna är avklarade i Köpenhamns byret och omkring 25 vittnen har förhörts.

Det handlar om människor i Peter Madsens liv: hans älskarinnor, personer han stött på – och medarbetare i hans verkstad. 

Praktikanter med kunskap om ubåten UC3 Nautilus har berättat om Peter Madsens olika projekt. Vad som bör finnas i en ubåt, vilka föremål de sett ombord men också de föremål som de inte har sett. 

– Jag har sett en påse med rörbitar på verkstaden, men aldrig i ubåten, sa ett vittne, som arbetade i Peter Madsens laboratorium, under rättegången.

"Avsedda för annat syfte"

Rörbitarna användes, enligt specialåklagare Jakob Buch-Jepsen, för att sänka påsar med Kim Walls kvarlevor i. Peter Madsen är misstänkt för att ha mördat Kim Wall, styckat henne och slängt kroppsdelarna överbord i Kögebukten.

Foto: HELEN RASMUSEN

Jakob Buch-Jepsen har i de många vittnesförhör som hållits fokuserat på de fynd som gjorts i ubåten: En grön vattenslang, en orange såg, spännband och en tillspetsad skruvmejsel.

– Som jag förstått det har åklagare och polis hittat verktyg som inte ska finnas i en ubåt. Det är verktyg som kan vara avsedda för ett helt annat syfte: att tortera och möjligen också stycka, säger den svenske försvarsadvokaten Lars Kruse som har följt rättegången för ”Brottscentralen”.

Försöker övertyga rätten

Spännbanden som hittades i ubåten har genom kriminaltekniska undersökningar och analysarbeten matchats till de spännband som hittats på havets botten i Kögebukten, intill Kim Walls kvarlevor. Spännbanden ska ha skurits av med en kniv. 

Bilder som är tagna i ubåten visar att spännbanden var placerade i ankelhöjd, cirka 30 centimeter från golvet. Mordmisstänkte Peter Madsen hävdar å andra sidan att ursprungspositionen var högre – och att de halkat ner på grund av de enorma vattenmängder som forsade in ubåten när den sänktes. Madsen har tidigare medgivit att han sänkte ubåten avsiktligt efter att Kim Wall dött, enligt Madsen till följd av en olycka.

Spännbanden som hittades i ubåten. Foto: Helen Rasmusen

De flesta av vittnena som hittills har kallats under rättegången ger en bild av att de aldrig har sett verktygen ombord på Nautilus, medan enstaka vittnen ger ett visst stöd till Peter Madsen och hans förklaringar.

Peter Madsen har själv beskrivit att den orangea sågen – som polisen tror han använde för att stycka Kim Wall – togs dit för att såga till hyllor i ubåten. 

– Hur viktiga fynden är för fallet vågar jag inte gissa. Men i det stora hela försöker åklagaren visa att verktygen tagits dit i förväg för att tortera, lämlästa och stycka. Om han (Jakob Buch-Jepsen, reds anm.) kan övertyga rätten om det, kan han stärka sin sak, säger rättsexperten Lars Kruse.

 

Fynden i ubåten

Grön vattenslang: 

Enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen togs vattenslangen ner i ubåten för att göra rent efter mordet.

Peter Madsen hävdar att den gröna vattenslangen skulle installeras i ubåten. Flera vittnen som förhörs har aldrig sett den förr. Däremot säger ett vittne att Peter Madsen pratat om att installera vattenslangen – men att inget datum bestämts. 

 

Orange såg:

Åklagaren påstår att sågen kan ha använts för att stycka Kim Walls kropp, efter mordet. Peter Madsen hävdar själv att han tog ner den för att han planerade att bygga hyllor i ubåten. 

Ett vittne som tidigare hjälpt Peter Madsen med träbyggen i ubåten sa dock i rätten att, när han hjälpte Peter Maden, sågades allt på land – för att senare bäras ner. 

 

Spännband:

Intill Kim Walls kvarlevor som sänkts i Kögebukten låg blåa spännband. En analys har sedan visat att de matchats mot spännband som fanns i Peter Madsens ubåt. Spännbanden var avskurna med en kniv.

Att ha spännband i ubåten är inget märkvärdigt, hävdar flera vittnen, däremot är det ingen som sett de ljusblåa spännbanden, som är inköpta på Biltema. 

 

Skruvmejsel:

En halvmeter lång, tillspetsad skruvmejsel hittades i ubåten. Peter Madsen har i förhör hävdat att den skulle användas till att fästas på havets botten vid olika dyk med Nautilus. 

Enligt åklagare Jakob Buch-Jepsens gärningsbeskrivning har den långa skruvmejseln använts för att tillfoga Kim Wall skada. 

 

Metallrör: 

Kim Walls kvarlevor placerades i påsar och sänktes till havets botten med hjälp av metallrör. Vittnen har berättat i förhör under rättegången att metallrören synts till i verkstaden – men inte i ubåten.