Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man fuskade på körkortsprov – hade kamera under kläderna

Trafikverket märker en uppåtgående trend gällande fusk på körkortsproven, skriver SVT Blekinge.
Foto: Sebastian Luenenstrass / AdobeStock
Mannen åtalas vid Blekinge tingsrätt för osann försäkran, ett grovt brott.
Foto: JENS CHRISTIAN

En man i Karlskrona åtalas efter att – med hjälp av teknisk utrustning – fuskat på sitt körkortsprov, rapporterar SVT Blekinge. 

Provförrättaren anade misstankar när mannen satt konstigt vid datorn och fann en kamera och öronsnäcka som var sammankopplade via ett bälte på magen.

Nu åtalas mannen vid Blekinge tingsrätt för osann försäkran, ett grovt brott.  

Det var i slutet av augusti förra året som mannen i 30-årsåldern försökte fuska på teoriprovet. Provförrättaren har uppgett i förhör att mannen kom i sista minut till provet, och var stressad och ovårdad, skriver SVT Blekinge.

Teoriprovet avbröts när personalen upplevde att han suttit stelt och hade konstiga veck på kläderna. Mannen kontrollerades och under kläderna fann de en kamera och en öronsnäcka som var sammankopplade via ett bälte på magen.

Mannen menar att han har fått hjälp av en annan man att sätta på all utrustning på kroppen.

Fusk allt vanligare

Trafikverket märker en uppåtgående trend gällande fusk på körkortsproven, skriver SVT Blekinge.

Metoderna blir allt mer avancerade och det blir allt vanligare att elever gömmer kameror på sig när de skriver teoriprovet.

– Om de sitter rakt upp och ner, så har de kanske lite konstiga rörelser för att zooma in bilden till den personen som står utanför som ska hjälpa dem, säger Anneli Svensson, förarprovschef, till SVT Blekinge.

I början av provet har han via ett formulär svurit på heder och samvete att han inte använt sig av otillåtna hjälpmedel. Vilket gör att han nu åtalas för osann försäkrad, som bedöms som grovt brott. TV: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!