Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skola i lågor: Polisen misstänker mordbrand

Flera styrkor från räddningstjänsten bekämpade elden under natten. Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael Nilsson

En fullt utvecklad brand rasade natten till fredag i Kungshögsskolan i Oxie, Malmö. Vid 05-tiden meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll men att släckningsarbetet kommer pågå långt in på fredagen.

Polisen har skrivit en anmälan om mordbrand.

– Alla skolans elever berörs. De kommer att skickas hem vid lunchtid, säger Ingrid Sundström-Stokbro, utbildningschef på Malmö stad. 

Det var klockan 01.30 natten mot fredag som räddningstjänsten i Malmö fick larm om en brand i Kungshögsskolan. Redan då slog det lågor ur taket och räddningstjänsten befarar nu att branden kan komma att sprida sig. 

– Vi jobbar med att begränsa spridningen. Just nu är det en tillfällig barackbyggnad i två våningar som brinner men det kan spridas till den riktiga skolbyggnaden också, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten syd vid 02-tiden.

Fem stationer på plats

– Vi har ingen prognos för släckningsarbetet, säger Mats Streer.

Räddningspersonal från fem brandstationer är på plats under natten: Hyllie, Jägersro, Malmö centrum, Staffanstorp och Svedala.

Vid 05-tiden meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll och att hotet om spridning var avvärjt. Polisen uppger vid 07-tiden att släckningsarbetet kommer att pågå långt in på fredagseftermiddagen. 

Kungshögsskolan är en F–6-skola med runt 500 elever. Skolan består av flera olika byggnader och den del som brann är en paviljong i trä som användes för klassrum för mellanstadieeleverna. 

Elever skickas hem

Totalt sju klassrum skadades i branden men skolan kommer att stänga till lunchtid, berättar Ingrid Sundström-Stokbro som är utbildningschef på Malmö stad. 

– Det handlar om sju mellanstadieklasser men branden berör alla elever eftersom paviljongen som brann stod så pass nära den byggnad som vår matsal ligger i. På grund av brandlukten kan vi inte servera någon mat där under dagen och därför kommer vi skicka hem barnen till lunch.

Ingrid Sundström-Stokbro är utbildningschef på Malmö stad och berättar att branden påverkar alla skolans elever. Foto: Tomaz Lundstedt

Under dagen kommer lärarna och mentorerna prata om branden med barnen och gå igenom vad som händer nu och hur framtiden ser ut. 

– Tur i oturen var det en annan skola som varit evakuerad i baracker på en fotbollsplan här i närheten. De har nu fått flytta tillbaka till sin nya skola under sommarlovet och det gör att vi har lokaler till alla elever på måndag, säger Ingrid Sudnström-Stokbro.

Kan vara anlagd

Eftersom det inte finns någon förklaring till hur elden startat väljer polisen att rubricera händelsen som mordbrand eftersom den kan vara anlagd. Tidigare under kvällen brann två bilar i Oxie, inte långt från skolan. Men det är oklart om de har något med skolbranden att göra.

– Vi har skrivit en anmälan om mordbrand eller grov mordbrand. Vid 02-tiden i natt fick vi besked att det kommer brinna tolv timmar framåt, så det lär dröja tills polisen kan gå in och genomföra en teknisk undersökning, säger Calle Persson, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd.

Finns det några vittnen som sett när branden startade?

– Inte några som gett sig till känna. När vi får in larmet från uppringaren är det som en pågående brand, säger Calle Persson på polisen.

 

LÄS MER: Miljöpartist avgår efter Kvällspostens Islamistgranskning