Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fullt på BB – lilla Lo föddes i familjens bil

FAMILJELYCKA. Efter den dramatiska förlossningen i bilen på väg till BB har lilla Lo funnit sig tillrätta med resten av familjen – mamma Stina Hallberg, pappa Markus Nilsson, storebror Linus och hundarna Millie och Fiffi.

LUND. Lilla Lo föddes i baksätet på mammas och pappas bil. När mamma Stina ringde BB hemma i Lund hade de inte plats – så paret fick själva köra till Malmö.

– Vi hann bara till Värnhemstorget sedan kom Lo, säger Stina Hallberg, 35.

Lo Catalina Vivika Hallberg Nilsson har hunnit bli fyra dagar gammal nu. Hon föddes 07.20 i onsdags morse i familjens Volkswagen Golf.

– Jag vaknade vid femtiden och hade smärtor. Halv sex väckte jag Markus och vid sex ringde jag till BB i Lund, säger Stina Hallberg.

Familjen bor centralt i Lund, tillhör Södertulls vårdcentral och har varit på ultraljud på lasarettets kvinnoklinik. Men när det var dags att föda fanns det inte plats för Stina Hallberg.

– Det var nobben direkt. De bad mig vänta i telefon medan de ringde till Malmö. Då hade jag en till två minuter mellan värkarna.

"Fick panik i baksätet"

Under tiden ringde Markus Nilsson, 30, sin mamma som barnvakt för 1-årige Linus. Hon kom efter några minuter, sedan kastade de sig i bilen.

Ambulanstransport fördes aldrig på tal. Markus fick själv sätta sig bakom ratten. De hann precis till slutet av motorvägen vid infarten till Malmö.

– Jag hörde hur Stina fick panik i baksätet och skrek "ungen är på gång", berättar Markus.

– Vi var just vid Värnhem där de håller på att bygga när hon sa att babyn var ute. Jag följde skyltningen och fortsatte till sjukhuset. Men jag har aldrig varit där förr så vi körde en stund och yrade runt på området innan jag hittade någon att fråga så vi kom rätt.

"Allt var bra"

Framme vid förlossningsavdelningen i Malmö rusade fem personer ut och tog emot mor och dotter.

– De visste att vi skulle komma dit, men inte mer. De sa spontant "de skulle ha gjort plats åt er i Lund", säger Stina Hallberg.

– Sedan konstaterade de att Lo hade hunnit bli lite nerkyld, hon hade bara 35,9 grader i kroppstemperatur. Men de sa att allt var bra annars. Jag fick ligga kvar över natten och åka hem sedan.

Nu har redan storebror Linus och familjehundarna Millie och Fiffi vant sig vid nykomlingen. Hon sover och äter som hon ska, och familjen känner sig väldigt nöjd och lycklig.

– Men man vill ju helst inte att någon annan ska råka ut för samma som vi, säger Stina – som själv är sjuksköterska.

Fick p-bot

– Nu gick det ju bra men det kunde ha gått riktigt illa. Tar kvinnokliniken i Lund detta som kritik så får de väl göra det.

Markus Nilsson fick ytterligare ett minne från Malmö. En böteslapp på 600 kronor för parkeringen utanför förlossningen.

– Det är typiskt. Jag stod där max tio minuter. Jag får väl kontakta p-bolaget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!