Fullt blås på blues-bibblan

Publicerad
Uppdaterad
ESLÖV. Lagom till tioårsjubileet av Bluesfestivalen i Eslöv invigdes landets första bluesbibliotek i går.
- Blueslöv håller ju på att bli ett begrepp, och vi vill fylla på med ytterligare innehåll, säger initiativtagaren och bluesmusikern Ralph Svensson från Eslövs bluesförening.
Det har gungat och gnidits många strängar innanför Medborgarhusets prisbelönta väggar de senaste tio åren, med storheter som Roffe Wikström och Louisiana Red.
I år avslutade namnkunniga Dr Feelgood bluesfestivalen, men dagen startade med att Jan Gerfast och Magic Mama var med och invigde Sveriges första bluesbibbla.

Ingen bank

- För bluesen har det inte funnits någon samlad bank med material, säger Ralph Svensson, och det ville vi göra något åt.
Bibliotekschefen Annelie Bengtsson Stenquist tände på idén och nu samarbetar Eslövs bluesförening och kommunen i projektet. Biblioteket har fått ett fast utrymme i stadsbibliotekets lokaler på Norregatan och det kommer att fyllas på med tidskrifter, magasin, böcker, affischer och skivor.
- Det finns hur mycket som helst. Vi tager vad vi haver och börjar därifrån, säger Ralph Svensson. Till våren kommer vi att ha föreläsningar och workshops. Några är redan kontaktade för det. Radions Staffan Solding ska föreläsa och spela lite blues och den experimentelle munspelaren Filip Jers ska berätta om sin karriär, men vi har inte spikat datumen än.
Maria Kållberg
Maria Kållberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag