Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fullsatt för häktade i Malmö: ”Det har inte hänt på tio år”

Polisens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) hade under måndagen ett möte för att diskutera hur situationen ska hanteras. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rikspolischef Anders Thornberg oroas av situationer. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Platsbristen på Sveriges häkten är omtalad, och fick ny aktualitet i Malmö den gångna helgen. Från lördag kväll till måndag kunde inga fler häktade tas emot.

– Mig veterligen har det inte hänt på över tio år. Jag har aldrig varit med om det innan, inte att vi stängt och inte kunnat ta emot någonstans, säger Håkan Tullberg, tillförordnad chef för Malmöhäktet, till P4 Malmöhus.

Under ett och ett halvt dygn fick därmed häktade personer sitta kvar i polisens arrester i väntan på plats.

I Malmö finns normalt sett kapacitet för 117 häktade personer.

Enligt polisen beror det ökade trycket på anstaltsplatserna på att fler grips och häktas.

– Polisen tar mer narkotika i beslag och griper och lagför allt fler. Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande. 

”Finns inte mycket luft”

Polisens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) hade under måndagen ett möte för att diskutera hur situationen ska hanteras.

– Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

Under hösten larmade Kriminalvården i Kvällsposten om fulla anstalter. 

Smärtgränsen för hur fulla svenska fängelser får vara brukar beräknas till 85-90 procent. Då låg anstaltsbeläggningen på mellan 97-99 procent. Det innebär bland annat att fler dömda blir kvar i häkten, som också är överfulla.

– Det finns inte mycket luft i systemet, sa Ulrik Andersson, på Kriminalvårdens placeringssektion.