Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berusad man löpte amok på fest – spottade polisman i ansiktet

Nu har mannen dömts vid Lunds tingsrätt.Foto: TOMAS LEPRINCE
Händelsen inträffade på nyår 2017.Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Blodig och iklädd en trasig skjorta och bara kalsonger gjorde den 37-årige mannen sitt yttersta för att göra det svårt för polisen.

Han stretade emot, spottade polisen i ansiktet och bet efter henne. 

Nu har han dömts för flera brott.

Det var när 2018 firandes in för drygt ett år sedan. Polisen larmades till en fest efter en festdeltagare gick bärsärkargång i bostaden i Häljarp. 

Mannen slog sönder saker och ingen på plats kunde få kontroll på situationen. 

När poliserna, som hade uniform och körde med polismålad buss, anlände till platsen mötte de två personer som gick tillsammans med XX (gärningsman) på gatan och såg ut att försöka lugna honom. XX var blodig och klädd i bara kalsonger, skor och trasig skjorta.”.

Spottade polis i ansiktet

Den 37-årige mannen uppfattades, enligt poliserna, som extremt berusad. I samband med att han skulle tas om hand för att hans skador skulle undersökas gjorde han på olika sätt motstånd. Därför omhändertogs han och placerades i polisbussen med handfängsel. 

Och det var under omhändertagandet som mannen ska ha gjort sig skyldig till brott. 

Enligt polisen som utsattes för kränkningar var det ”nästan omöjligt” att hantera den berusade mannen på grund av hans kroppsstorlek.

– Både poliser och sedan vårdcentral fick anstränga sig till sitt yttersta och gemensamt och trots det kunde vårdpersonal bara göra en hastig kontroll av skadorna, har polisen beskrivit i förhör. 

Enligt polisen fick den nu dömde ”baxas” in och ut ur bussen. Han högg vid flera tillfällen med munnen mot polisen när hon försökte sätta på honom säkerhetsbältet. 

Den berusade mannen ska därefter spottat henne i ansiktet. Polisen har i förhör uppgett att hon under ett år efter händelsen testat sig för sjukdomar på grund av spottloskan. Enligt domen vet inte kvinnan om hon fått mannens saliv i munnen. Därför har hon heller inte fått lämna blod. 

Mannen döms

Polisens version om vad som hände den 31 december 2017 styrks av en kollega.

Den linjen går också Lunds tingsrätt på, som nu dömer mannen till vilkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar. Han ska dessutom betala 5000 i skadestånd till polisen.

”I den del som gäller att XX (gärningsman) spottat YY (målsägande) i ansiktet på det sätt som framkommit är det inte fråga om ett ingripande för vilket YY som polis kan förväntas ha total mental beredskap och något hon ska tåla. Spottningen utgör en allvarlig kränkning och berättigar henne till ersättning”, står det i domen.