Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fruzsina är som ett barn – ska utvisas

Fruzsina, 20, är förståndshandikappad och på en åttaårings nivå. I Sverige har hon sin enda fasta punkt i tillvaron - mostern och kusinerna.
Foto: Ulf Ryd
Nu ska Fruzsina utvisas till Ungern där det inte finns någon som kan ta hand om henne. "Jag kan inte föreställa mig hur det skulle kännas att låta henne åka i väg. Det går inte att tänka på", säger mostern Agnes Ruff.
Foto: Ulf Ryd

Fruzsina, 20, är förståndshandikappad och på en åttaårings nivå. I Sverige har hon sin enda fasta punkt i tillvaron - mostern och kusinerna.

Nu ska hon utvisas till Ungern där det inte finns någon som kan ta hand om henne. Båda föräldrarna är döda.

– Hon har ingen anknytning till Ungern längre, bara sina föräldrars grav och sina hemska minnen, säger mostern Agnes Ruff i Oxie.

Fruzsina kom till Sverige från Ungern sommaren 2012 för att hälsa på sin moster Agnes Ruff i Oxie. Hon skulle stanna i elva dagar. Fruzsina är föräldralös efter att mamman begått självmord 2007 och pappan avlidit i lungcancer 2011.

En släkting som varit fostermamma meddelade under Fruzsinas vistelse i Sverige att hon inte längre kunde hjälpa flickan. Fruzsina var inte välkommen tillbaka till henne i Ungern. Därför fick Fruzsina stanna kvar hos mostern i Oxie.

Under åren i Sverige har Fruzsina gått på gymnasiesärskola. Hon har en intellektuell funktionsnedsättning som innebär att hon är på en åttaårings mentala nivå. Hon är beroende av andra vuxna för sin omsorg och hos mostern har hon känt sig trygg och hemmastadd.

"Väldigt inhumant"

Nu har Migrationsverket för andra gången nekat henne permanent uppehållstillstånd och beslutat att Fruzsina ska utvisas till Ungern. Där har hon ingen som kan ge henne hjälp och stöd, menar Agnes Ruff.

Migrationsverket skriver i domen att Fruzsina är vuxen och att den vård som behövs kan erbjudas Fruzsina i Ungern och myndigheten menar att hon kan anses ha stark anknytning till sitt hemland. Något som släktingarna och elevassistenten på skolan i Sverige inte tycker stämmer.

- Hon har ingen anknytning alls längre till Ungern. Hon är född där, men hon har ingen som kan hjälpa henne. Hon har haft en svår uppväxt med misshandel. Knyter an gör man till människor/relationer, inte till ett land.  Det är väldigt inhumant att utvisa henne. Hon är som ett åttaårigt barn, säger Lena Rydälv, elevassistent på Fruzsinas gymnasiesärskola.

Är desperat

Hon har som privatperson engagerat sig i flickans situation.

För mostern Agnes Ruff känns det otänkbart att skicka hem systerdottern till Ungern. Så länge hon och hennes familj kan stå för försörjningen får flickan stanna, men det innebär en stor ekonomisk press för familjen. Utan ett permanent uppehållstillstånd är framtiden oviss.

- Jag kan inte skicka tillbaka henne till Ungern. Det finns ingen som väntar på henne. Hon behöver omsorg som en åttaåring. När jag berättar att hon kanske måste åka får hon panik.

Agnes Ruff säger att hon känner sig desperat.

- Jag kan inte föreställa mig hur det skulle kännas att låta henne åka i väg. Det går inte att tänka på.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!