Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frun dog – nu satsar Kamprad på vården

Kamprads fru gick bort i cancer. Nu skänker han pengar till cancervården i hemlänet Kronoberg.

LJUNGBY. I tre år har överläkare Jonas Richthoff ansökt om pengar hos landstinget för en apparatur som kan rädda cancerpatienter. Men fått nej.

Till slut skrev han till Ingvar Kamprad. Som snabbt bestämde sig för att skänka pengarna.

– Det känns fantastiskt och glädjande för så många människor, säger Jonas Richthoff.

Cancer i urinblåsan

Urinblåsecancer drabbar varje år cirka 2 500 personer i vårt land, bara i Kronobergs län har man drygt 100 fall om året. Mer än 20 000 människor lever med sjukdomen. Med den nya utrustningen kan man lättare se gränsen mellan frisk vävnad och cancern, vilket gör att patienten kan befrias från tumören redan i ett första ingrepp.

För snart två år sedan gick Ingvar Kamprads hustru Margaretha bort, efter att ha varit sjuk en längre tid i cancer.

Den omständigheten kan ha spelat in när den svenske möbelmiljardären går in och ger ett öronmärkt bidrag till cancervården.

Jonas Richthoff som är urulog och överläkare på Ljungby lasarett tror dock inte att det varit avgörande.

– Vi får inte glömma bort att Invar Kamprad kommer från den här trakten och bor numera också här från och till, säger han och tillägger:

– Redan för 20 år sedan fick vårt sjukhus pengar av Ingvar Kamprad. Då skulle det gå till vården av patienter med prostatabesvär.

Skrev brev till Kamprad

Foto: Foto: Hannah LundqvistPå den tiden jobbade Jonas Richthoff inte i Ljungby. Men i sin strävan att få köpa in en medicinsk utrustning för behandling av urinblåsecancer kom han att tänka på de pengarna från Kamprad.

– Så när landstinget sagt nej flera gånger skrev jag ett brev till honom. Och fick svar nästan genast, säger Jonas Richthoff.

Ingvar Kamprad skickade ett handskrivet brev där han ville ha mer information om utrustningen och om olika offerter med mera.

Korrespondensen fortsatte ett tag i våras och nyligen var den moderna medicinska tekniken installerad på Ljungby lasarett.

"Kommer rädda många liv"

– Med dess hjälp kommer vi att kunna minska antalet återfall hos patienter som fått urinblåsecancer och även förbättra diagnosticeringen av cancer i just den kroppsdelen, förklarar Jonas Richthoff.

Ingvar Kamprad har skänkt 300 000 kronor för ändamålet, pengar som fått gå via landstinget. Det ska komma mer, för samma sak.

– Öronmärkta för just den här utrustningen förstås. Det kommer att rädda många liv, säger Jonas Richthoff.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!