Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fruktat däggdjur har etablerat sig i Skåne

Studenterna Madelene Nilsson, Elin Svensson och Karin Wetterberg.
Foto: Högskolan Kristianstad
Stenmården har etablerat sig i Skåne. Arkivbild.
Foto: M. Zlinko – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Den tuggar skoningslöst i sig allt från kablar till isolering i bilar och hus.

Den fruktade stenmården trivs här – och har nu lyckats etablerat sig i Skåne, enligt nya studier från Högskolan Kristianstad.

Artens skadegörelse har redan orsakat miljardkostnader i Europa. Att stenmården finns i Sverige är känt sedan tidigare. Två nya fynd av djuret har gjorts under våren i Bromöllatrakten, och sammanlagt har nu elva fynd, varav några döda djur, gjorts i nordöstra Skåne mellan 2014 och 2021.

Via dna-analyser av djuren slår studenterna fast att arten kan anses vara etablerad, enligt ett pressmeddelande från Högskolan Kristianstad. 

”Resultaten visade ingen genetisk skillnad mellan de fyra kadavrens mitokondrie-dna. Detta innebär att de alla fyra härstammar från en gemensam anmoder och således är släkt. Exakt hur de är släkt ser vi inte men de härstammar från minst två olika kullar. Därmed har föryngring skett i området och arten är etablerad” säger Karin Wetterberg, student på Biologprogrammet vid Högskolan Kristianstad, i pressmeddelandet.

”Negativt inställda”

Studenternas kartläggningar visar dessutom att stenmården tar sig närmare bebyggelse jämfört med svenska skogsmården som den är släkt med.

Den för landet nya arten är ökänd för att orsaka enorma skador för samhället. Dels genom att påverka den biologiska mångfalden, dels genom skadegörelse som ytterst drabbar människor.

I en andra studie har studenter också undersökt vad jägare och markägare tycker om stenmårdens förekomst i nordöstra Skåne.

”Majoriteten var då negativt inställda till stenmården, men andelen som var väldigt negativ minskade något, samt att fler kunde ta ställning till stenmårdens förekomst i nordöstra Skåne. Resultatet visar hur viktigt det är med information och kunskap”, säger Madelene Nilsson, som nu går ut Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad.

Arten har troligtvis tagit sig till Sverige med transporter från kontinenten.

FLER NYHETER: Fansen i Malmö om EM-premiären mot Spanien

”Vad fan håller Janne Andersson på med”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!