Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fruktar hämnden efter mordet på Saleh Hadri

Polismästare Petra Stenkula är chef för polisregion Syds regionala utredningsenhet som sedan en tid slagit samman sina resurser med Malmöpolisen.
Foto: Micke Ölander
Saleh Hadri, 51, utreddes av polisen som misstänkt för bokföringsbrott och skattebrott när han mördades på onsdagen utanför sin port.
Foto: LASSE SVENSSON
Efter att polisen hävt avspärrningarna tändes ljus på platsen där Saleh Hadri mördats.
Foto: Karsten Petersen
För två år sedan utsattes Saleh Hadri för ett mordförsök när han satt i sin gröna Jaguar. Mördaren sköt genom fönsterrutan till förarsätet och träffade honom bland annat i en hand.

Det var en ren avrättning. Så beskriver polismästare Petra Stenkula mordet på Saleh Hadri, 51. 

– Det här är personer som är fullständigt hänsynslösa, säger hon.

Några dygn innan Saleh Hadri sköts ihjäl gjordes ett mordförsök på en av hans fiender, en känd gängman. Redan då övervägde polisen att kalla in förstärkningar.

En rad händelser som inträffat på kort tid fick polisen att redan i helgen överväga att kalla in förstärkningar. Det inträffade till exempel nyligen två sprängningar och särskilt uppmärksammade polisen ett mordförsök på en yngre man.

Han blev beskjuten med flera skott. Polisen misstänker att skytten stod och väntade honom. Den som tros ha varit måltavlan är känd av polisen.

När Malmöpolisen insåg att någon försökt mörda just honom   började man internt diskutera att kalla in förstärkningar.

– Han är en känd gängman, säger Petra Stenkula.

I dag finns inget som tyder på att mordförsöket eller sprängningarna kan kopplas till mordet på Saleh Hadri. Men mannen som polisen tror var måltavlan vid mordförsöket är en av flera kända fiender till Saleh Hadri.

Direkt efter mordet på Hadri genomfördes planen som diskuterats under helgen - Malmöpolisen fick förstärkningar från hela region Syd.

–  Han hade många fiender, konstaterar Petra Stenkula.

Men om det var något som Saleh Hadri var känd för så var det att han gjorde mycket litet för att hålla sig undan - trots dödshot som han själv berättat om för polisen.

Letar samband och arbetar brett

Utredarna och förstärkningarna som nu kallats in efter att Saleh Hadri mördats utreder en lång rad grova brott för att försöka hitta samband.

– Det är sådana som inträffat i närtid men också längre tillbaka i tiden, säger Petra Stenkula.

Hon vill inte kommentera om mordförsöket på den yngre gängmannen kopplas till mordet på Hadri. Polisen vet också att numera kan ett mord eller mordförsök i den kriminella miljön orsakats av anledningar som ibland är svåra att förstå. 

Det behöver inte handla om hämnd. Det kan handla om egentligen precis vad som helst som till exempel en inbillad kränkning eller en felriktad blick.

– Det är inte ovanligt med ekonomiska motiv, säger Petra Stenkula.

Det är en förklaring till hur Malmöpolisen arbetar i utredningen av mordet på Saleh Hadri.

- Vi arbetar brett, säger hon.

Petra Stenkula bekräftar att det inom polisen finns en oro för hämndaktioner. Men hon understryker att Malmöbor ska kunna sig trygga även om morden och skjutningarna skrämmer.

- Det här är personer som är fullständigt hänsynslösa och de har ett mål, att ta livet av varandra. Det vi såg i går var en ren avrättning. Han har varit utsatt för mordförsök tidigare och var väl medveten om riskerna, säger Petra Stenkula.

Ingen misstänkt har gripits. Polisen söker sedan i går efter en bil som försvann i hög fart från Södra Skolgatan. Den bilen har inte påträffats.

Kriminella nätverk utslagna

Mordet på Saleh Hadri slår mot ett kriminellt nätverk som varit dominerande i Malmö. Ett annat kriminellt nätverk har nyligen slagits sönder av Skånepolisen i samarbete med spansk polis.

– När två nätverk inom ramen för en vecka är kraftfullt utslagna så skapar det en situation när andra vill komma fram. Men vi har järnkoll på de kriminella individerna i Malmö. Vi vet vilka de samarbetar med . Det kommer ske nya skottlossningar, det kommer ske nya mord. Det är alltid en risk när någon skjuter men de här personerna är ute för att avrätta varandra, säger Petra Stenkula.

LÄS MER: Saleh Hadri – en av Malmös mest kriminella har mördats 

Malmöpolisen har, som hon utrycker det, fängslat cirka 40 av de kriminella som finns på Malmöpolisen lista med 200 namn. Ett antal , cirka 30–40 kriminella, har hoppat av för att inte riskera att själva bli nästa offer.

Saleh Hadri var själv ett av namnen på listan och känd av polisen sedan 2011  efter att han friats från att ha skjutit en man. Han har också stått åtalad för bland annat mord men friats från även detta. 

Mordet ingen slump

Förra året dömdes han för grovt vapenbrott efter att ha gripits med en skarpladdad pistol instoppad i byxlinningen.

 – Det är ingen tillfällighet att han blivit mördad, säger Petra Stenkula.

Vem som kan ha haft som motiv att döda honom är än så länge oklart.

– Det är ingen hemlighet att han funnits mycket länge i den kriminella miljön. När det gäller mordet i går så är det inte okänt att det funnits en konflikt inom taxibranschen i Malmö och han var verksam inom taxi, säger Petra Stenkula.

Saleh Hadri var dessutom en av flera kriminella som Malmöpolisen regelbundet har kontakt med. 

”Korrekt men tuff”

– Vi har haft regelbunden kontakt med honom liksom andra som honom. Han har varit korrekt men han var en tuff person. Han var ingen person som blev rädd när han ser en polis, säger Petra Stenkula.

Saleh Hadri var återigen föremål för nya brottsmisstankar när han sköts till döds utanför sin port. Han misstänktes för bokföringsbrott och skattebrott, uppger Petra Stenkula.

Ett av Malmöpolisen uppdrag är att sätta stoppa för nya skjutningarna. Det markerade polisen tydligt direkt efter att Saleh Hadri mördats. 

Patruller på plats i flera stadsdelar

Kort efteråt fanns flera polispatruller på plats i bland annat stadsdelarna Holma, Kroksbäck och Lindängen. I alla tre stadsdelarna finns olika typer av mer eller mindre löst sammansätta kriminella nätverk.

LÄS MER: En man död – sköts ihjäl utanför förskola 

– Vi vet precis vilka de här nätverken är och vi arbetar på flera fronter mot dem, säger Petra Stenkula.

Polispatruller som skickades ut till stadsdelarna fanns där för att skapa trygghet för invånarna men också för att förhindra att kriminella hämtade ut vapen från sina gömställen och tog med ut på gatorna.

Senast i går greps och anhölls tre män, en var minderårig, som misstänks för grovt vapenbrott. Det betyder att samtliga eller någon av dem misstänks ha förfogat över minst ett skarpladdat vapen. Ingen av dem kopplas till mordet på Saleh Hadri.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!