"Intressant fynd" var en flytväst

Svenska sjöräddningen söker i Drogden utanför Kastrup flygplats efter saknade Kim Wall.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Den svenska journalisten Kim Wall saknas sedan i torsdags.
Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Sökandet fortsätter in på kvällen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sökandet fortsätter in på kvällen.
Foto: Jens Christian
Under tisdagskvällen söker dansk och svensk sjöräddning i vattnen vid Saltholmen.
Foto: Jens Christian
Sökandet efter den försvunne svenska journalisten Kim Wall fortsätter under tisdagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den danske uppfinnaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha vållat hennes död.
Foto: / AFP / Scanpix Denmark
Under tisdagen har även danska sökflygplan fortsatt sitt arbete över sundet
Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER
1 / 9

Sökandet efter den försvunne svenska journalisten Kim Wall fortsatte under tisdagen och sjöräddningen har gjort ett fynd i vattnen utanför Köpenhamn.

– Det är något vi bedömde som intressant som vi lämnat till danska polisen, säger Fredrik Winblad, stationsansvarig.

På onsdagsmorgonen rapporterade det handlade om en flytväst som inte bedöms ha något större intresse för utredningen.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/897696137599221760

Den svenska journalisten Kim Wall saknas sedan hon i torsdags följt med ubåten UC3 Nautilus på en tur i Öresund. Ubåtens ägare, den danske uppfinnaren Peter Madsen, sitter häktad misstänkt för att ha vållat hennes död.

Vid 11-tiden under tisdagsförmiddagen begav sig flera farkoster från Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn ut i Öresund för att söka efter den försvunna Kim Wall. Under dagen sökte man av kustnära områden strax söder om Landskrona. Under kvällen samarbetade man med den danska sjöräddningen, som tagit initiativ till att samarbeta med kollegerna i Sverige. Och sökningen gav resultat i form av ett fynd.

– Jag kan tyvärr inte gå in på vad men det är något vi bedömde som intressant som vi lämnat till danska polisen. Vi hoppas att de också finner det intressant, sen får vi ta det därifrån, vi kan inte göra mer nu, säger Fredrik Winblad, stationsansvarig.

Var en flytväst

Fyndet gjordes utanför Köpenhamn och man fortsatte sedan leta i området, men avslutade vid strax före elva svensk tid.

– Det är alldeles för mörkt.

Tidigt på onsdagsmorgonen gick Köpenhamnspolisen ut i ett pressmeddelande och meddelade att det var en flytväst som hittats. Flytvästen kommer att lämnas över till polisen, som däremot inte omedelbart anser att den har något intresse för utredningen.

Samtidigt är polisen tacksam för sjöräddningen  arbete, skriver man i pressmeddelandet.

Under onsdagsmorgonen fortsätter sökandet.

– Under onsdagen ser det ut som att vi kommer att söka vidare på den svenska sidan av sundet, säger Winbladh.

Sökandet fortsätter in på kvällen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Lite mindre båtar

Enligt Kvällspostens fotograf som befann sig ute på Öresund fokuserade tisdagskvällens sök på området kring Saltholmen.

– Den svenska sjöräddningen har lite mindre båtar. De ligger ganska stilla nu och har under kvällen glidit längs öns norra del, berättade Jens Christian vid 21-tiden.

Vi ser svenska sjöräddningens lampor, de har befunnit sig nordväst om saltholmen i cirka en timme.

Kraftig sjögång

Området vid Saltholmen där båtarna sökt är bara ett par meter djupt, men söket kan ha försvårats av den lite kraftigare sjögången.

– Det har varit värre sjögång än under måndagen. Den danska sjöräddningen har haft en större båt ute som legat närmare Danmark under kvällen.

Vid 21-tiden gick de danska båtarna åter mot Köpenhamns hamninlopp. De svenska låg dock kvar.

"Under onsdagen ser det ut som att vi kommer att söka vidare på den svenska sidan av sundet", säger stationsansvarig Fredrik Winbladh.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frivilliga sjöräddare

Initiativet till sökoperationen är inte kommenderat av dansk eller svensk polis utan sker på frivillig basis.

– Det är viljan att hjälpa till. Vi tänker på de anhöriga. Det är inte ett initiativ från polisen utan det är sprunget ur oss själva. Det är hjärtat som styr mer än något annat, berättade Fredrik Winbladh tidigare under tisdagen för Kvällsposten.


LÄS MER: Peter Madsens bror: GW Persson har fel


De frivilliga från sjöräddningen söker metodiskt igenom områden där man av erfarenhet vet att strömmar leder. Själva eftersökandet görs med blotta ögat.

– Det finns ett ekolod med, men det fungerar inte särskilt bra att söka efter någon med ett ekolod. Vi försöker i stället gå ganska långt in där det är grunt område och fin sandbotten. Då är det mycket lätt att se om det är något på botten. Jag var själv ute i går och då var det mycket bra förhållanden.

Svenska sjöräddningen söker i Drogden utanför Kastrup flygplats efter saknade Kim Wall.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flera svårigheter

Sökarbetet försvåras av att man inte har någon plats att utgå från. Hur Peter Madsens navigerade sin ubåt under torsdagskvällen och natten är i stort okänt.

– I normalfallet så får vi reda på en händelseplats och vad det är för omständigheter – är det en person i flytväst, en dykare eller en frisimmare. Och sedan lan vi göra våra beräkningar med strömmar och så vidare. Nu vet vi bara vem vi letar efter men inte var händelseplatsen är eller om det finns flytväst inblandad. Vi vet ingenting, säger Fredrik Winbladh.

Den tid som har förflutit sedan ubåten anmäldes saknad spelar också stor roll för sökarbetarna.

– Det är strömt i Öresund. Det är inte många knop men på bara ett par dagar kan man förflytta sig genom hela Öresund om man bara följer med strömmen. Det är inte större än så, säger Fredrik Winbladh.

Under tisdagen fortsatte även danska sökflygplan sitt arbete över sundet. Enligt Köpenhamnspolisen är föresatsen i nuläget att fortsätta söka tills man klarlagt vad som hänt Kim Wall.

Tre enheter från Sjöräddningen sökte på tisdagen av Lundåkrabukten mellan Barsebäck och Landskrona efter den försvunna Kim Wall
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Kan inte utesluta någonting"

Än så länge är alltså eftersökningsarbetet koncentrerat till havs. Men enligt kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson, ansvarig för den svenska polisens arbete i samband med försvinnandet, utesluter man inte att Kim Wall skulle kunna finnas i Sverige. Men det är inget spår man arbetar aktivt med.

– Vi utesluter ingenting tills vi har hittat henne. Vi vet inte om hon lever eller är död, men vi måste ändå vidta alla breda sök vi kan. Eftersom vi inte vet var hon är kan vi inte utesluta någonting. 


LÄS MER: Polisen: Vi har försökt att lokalisera telefoner


Det pågår inga aktiva sök på på svensk mark.

– Utifrån hur det här har gått till finns det ingen anledning till att tro att hon håller sig undan frivilligt. Även om vi inte kan utesluta det så antar vi att hon skulle försöka ta kontakt med oss på något sätt om hon fanns på land, om hon nu kan det, säger Mattias Sigfridsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!