Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritzon får ministerlön i EU – Bah Kuhnke avstår arvode

När Heléne Fritzon arbetar i EU får hon både lön och avgångsersättning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Heléne Fritzon ansökte om avgångsersättning i vintras. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Senare i år tar Heléne Fritzon plats i EU-parlamentet.Foto: OLLE SPORRONG
Beslutet från statsrådsarvodesnämnden
Alice Bah Kuhnke (MP) avstår arvode.Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

När Heléne Fritzon avgick som minister ansökte hon om - och fick - ett ersättningsarvode.

Hon fick behålla ministerlönen under ett år och när hon nu tar plats i EU-parlamentet finns arvodet kvar.

Alice Bah Kuhnke, MP, är i samma situation som Fritzon men har valt att avstå ersättning då hon anser att den är för hög.
– Bara för att systemen finns betyder inte att man måste utnyttja dem, säger Alice Bah Kuhnke. 

Den 27 juni 2017 utsågs Helene Fritzon till migrationsminister och biträdande justitieminister. 

Hon avgick bara ett och ett halvt år senare - den 21 januari 2019 - för att bli Socialdemokraternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet.

Ministrar som slutar har rätt till en avgångsersättning. Heléne Fritzon fick efter den korta ministerkarriären en årslön i avgångsarvode och hade inget annat jobb att gå till.
Ersättningen ligger på 136 000 kronor per månad - en statsrådslön - och ska betalas fram till den 20 januari 2020.

– Ersättningen är till för att täcka omställningar och övergångar, men också för att täcka vad uppdraget man har haft har inneburit. Jag fick på kort tid flytta till Stockholm för uppdrag och ska nu göra ytterligare en omställning, säger Heléne Fritzon. 

Får både ny lön och ersättning 

När Heléne Fritzon nu blir EU-parlamentariker i september kan hon behålla sin ministerlön fram till januari nästa år.

Lönen för det nya jobbet blir nästan 94 000 kronor i månaden. Enligt reglerna ska en ny lön dras från avgångsersättningen på 136 000 kronor. Men det blir ändå 42 000 kronor kvar som Heléne Fritzon har möjlighet att kvittera ut.

”Det är en ny situation att ta ställning till”

EU-parlamentariker får utöver månadslönen också ett traktamente för varje dag de deltar i parlamentsarbetet i Bryssel eller Strasbourg. 

Det ligger på runt 3 400 kronor per dag - och just nu vet ingen om det kommer att räknas som ersättning och räknas av mot avgångsarvodet.

– Vi tar inte ställning till om det kommer att räknas av eller inte förrän hon har börjat få sin nya lön, säger Cecilia Bohlin, sekreterare vid Statsrådsarvodesnämnden som administrerar avgångsersättningarna.

Det betyder att Heléne Fritzon - som andra parlamentariker - får ytterligare 3 400 kronor för de dagar hon deltar i arbetet i Bryssel eller Strasbourg utöver sin lön. Det som skiljer är avgångsersättningen om traktamentet inte dras av.

Hur stor ersättningen blir beror på antalet dagar ledamöterna skriver in sig i parlamentet, tio dagar ger 34 000 kronor, 15 ger 51 000 kronor och så vidare.

– Vad jag känner till har ingen tidigare gått från statsråd med ersättningsarvode till att bli EU-parlamentariker, så det är en helt ny situation för oss att ta ställning till, säger Cecilia Bohlin.

Ersättning för att delta i möten

Om EU-parlamentariker dessutom deltar i möten som inte äger rum i Bryssel eller Strasbourg får de drygt 1 700 kronor per dag. 

Då är inte hotellkostnader inräknade, utan de kan ersättas utöver dagskostnaden. 

– Eftersom jag inte flyttar ner blir jag inte heller folkbokförd där, utan jag stannar kvar i Sverige och får därför traktamente. Det beslutet tar jag för att jag representerar valkretsen Sverige och då ska jag bo och leva här – sedan åka och fatta beslut i Bryssel, säger Heléne Fritzon.

Alice Bah Kuhnke ansökte inte om avgångsersättning. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN


Alice Bah Kuhnke: ”De är för höga”

Helene Fritzon var inte ensam om att söka avgångsarvode när hon slutade som minister. Även förra landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, S, ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, S, och miljöminister Karolina Skog, MP, ansökte om då regeringen ombildades runt årsskiftet.
Samtliga beviljades ersättningen.

Alice Bah Kuhnke, MP, har likt Heléne Fritzon avgått som statsråd och kommer även hon att sitta i Europaparlamentet i höst.
Hon hade dock en inkomst som riksdagsledamot på 66 900 kronor i månaden men skulle haft rätt till att få ersättning upp till 136 000 kronor i månaden.

Så här säger hon om varför hon avstod ersättningen.

– Jag vet att möjligheten finns, men såg ingen anledning att ansöka. Som riksdagsledamot har man en väldigt bra lön i jämförelse med andra människor och det räcker gott och väl, säger hon.

– Jag tycker att ersättningarna är för höga och generösa, för mig är det en principfråga och jag väljer att avstå. Bara för att systemen finns betyder inte att man måste utnyttja dem, säger Alice Bah Kuhnke.