Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fritz protesterade mot kortköp - dagens hjälte

Fritz fick enormt stöd från Kvällspostens läsare efter att han blivit nekad att köpa gångjärn med kontanter. Foto: Maria Alåsen/Östran

Fritz Engström, 78, från Borgholm är dagens hjälte i Sverige.

Han röt till sedan järnaffären i Kalmar vägrat sälja ett par gångjärn till honom mot kontant betalning.

Nu får Fritz stöd av både Kvällspostens läsare och Svensk Handel.

- Vår uppfattning är att bankerna forcerar fram detta och lämnar både butiker och kunder i sticket, säger presschefen Erik Boman på Svensk Handel.

Fritz

"Det kontantlösa samhället provades i USA. Det blev inte bra. Bra Fritz"

Lars Olsson

"Det kontantlösa samhället är både på gott och ont. Mest på ont då alla inte har kort eller affärer som inte hanterar kort. I och för sig minimeras hanteringen och rånrisk av transporter av pengarna.. Men dom kriminella kommer ju åt dom elektroniska pengarna ändå."

Hans Svensson

"Stå på dig Fritz. Man kan till exempel inte heller betala kontant på bussarna längre, viket jag tycker är jättedåligt."

Lena

"Jag läste om Fritz som inte fick betala kontant och jag blev jätteupprörd. Det finns så mycket bedrägerier kring kort, om man då vill betala kontant så ska man kunna få göra det."

Läsare.

"Jättebra att det här kommer fram i media. Heja Fritz!"

Läsare

"Bojkotta alla butiker som inte tillåter kontant betalning!"

Läsare

Det var några dagar sedan Fritz åkte bil med en kompis till Kalmar. Där besökte han bland annat en järnaffär för att köpa ett par gångjärn till köket.

Beslagen kostade 34 kronor och Fritz langade upp en femtiolapp på disken.

- Men handlaren vägrade vänligt ta emot den och pekade på en skylt i affären där det stod att all betalning numera skedde med bankkort, säger Fritz.

"Jag betalar allting kontant"

Handlaren köpte inte ens förslaget om att femtiolappen kunde vara jämnt för beslagen.

- Jag fick gå därifrån med oförättat ärende. Det kändes sorgligt. Beslagen fick jag senare köpa hemma i Borgholm, säger Fritz.

Han har förvisso ett bankkort i plånboken, men har aldrig använt det i någon affär.

- Jag betalar allting kontant, det vill många i min generation fortsätta med att göra. För mig är det smidigt, det går fortare än att dra kort och knappa in kod. Jag slipper ta glasögonen på mig också, säger Fritz.

Han har svårt att förstå varför butiker vänder kontanterna ryggen eftersom de fortfarande är en viktig del i samhället.

- Och det där med att gå in och köpa en struntsak och sedan betala med kort har jag aldrig förstått. Allt tar ju sådan tid och stoppar upp andra som vill betala.

Enormt stöd

Vid en undersökning på KvP.se svarar 20 procent att de blivit nekade att betala med kontanter i butik. Nära nog samtliga stöder Fritz uppror mot det kontantlösa samhället.

- Roligt att folk har reagerat, säger han. Det visar att man inte är ensam om detta.

Erik Boman, presschef på Svensk Handel, har också stor förståelse för flera av Fritz synpunkter.

- I dag används 30 procent kontanter i handeln och Svensk Handel har tidigare propagerat för att kontanthanteringen borde minska. Men som det känns nu går allting för fort.

"Bankerna slopar kontanter"

Erik Boman säger att butiker och kunder inte hänger med i svängarna. Han nämner Telias butiker och Kungssängen som kedjor som helt slopat kontanterna.

- Orsaken är bland annat att bankerna dragit ner på sin kontanthantering. Allt fler banker slopar kontanterna och då blir det svårare och dyrare för butikerna att göra sig av med pengarna.

Numera finns också bara två stora bolag kvar som hanterar och hämtar kontanter i handeln. Svensk Handel anser att konkurrensen är för dålig i det avseendet.

- Men som det är nu är uppfattningen att bankerna forcerar fram den kontantlösa hanteringen. Och lämnar butiker och kunderna i sticket, säger Erik Boman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!