Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritt fram på danska krogar – men inte på McDonald's

McDonald's och andra stora snabbmatskedjor öppnar inte för serveringar inomhus på onsdag, när restauranger återigen öppnas igen.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
För den som vill besöka en restaurang krävs en bokning i förväg, och sitter man inomhus måste kunna uppvisa ett så kallat coronapass.
Foto: STAFFAN JOHANSSON

Till många danskars glädje öppnar restauranger för bokningar inomhus i Danmark igen på onsdag.

Men på grund av bordsbeställningskrav kan flera snabbmatskedjor inte öppna och nu vädjar flera stora aktörer att beslutet ska omprövas.

– Vi kommer inte att kunna hantera bordsbokningar på kort sikt och kan därför tyvärr inte öppna för inomhusplatser i våra restauranger, säger McDonald's kommunikationschef i Danmark, Pia Tobberup, till nyhetsbyrån Ritzau. 

McDonald's och andra stora snabbmatskedjor så som Burger King öppnar inte för serveringar inomhus på onsdag, när restauranger återigen öppnas igen.

Anledningen är att enligt riktlinjer från handels- och industriministeriet finns ett krav att kunderna måste boka bord 30 minuter före ankomst.

Vd:n för den danska snabbmatskedjan Sunset Boulevard, Jens Broch, är kritisk mot att snabbmatskedjor förbises i det nya beslutet.

Kedjor kan inte öppna

– Det är verkligen möjligt att hitta en bra lösning som gör att restauranger som våra kan öppna på ett bra sätt.

– Jag hoppas därför att regeringen kommer att lyssna på vår kritik och ompröva om förbeställningen på 30 minuter verkligen är det som gör skillnaden, säger han i ett pressmeddelande.

Kravet på bordsbokningar beslutades av bred majoritet i folketinget, den danska motsvarigheten till riksdagen, i samband med återöppningsavtalet, som föll på fredag ​​kväll.

Servering till 22

Restriktionslättnaderna inne bär att restauranger har sin sista servering klockan 22, men gästerna får stanna och äta och dricka upp till klockan 23. För den som vill besöka en restaurang krävs en bokning i förväg, och sitter man inomhus måste kunna uppvisa ett så kallat coronapass. Något som Kvällsposten tidigare skrivit om. 

– Hälsomyndigheterna fortsätter att rekommendera att gemenskapsaktiviteter hålls på en nivå som inte orsakar att coronaviruset ökar för mycket, skriver danska hälsoministeriet i en skriftlig kommentar.


TV: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!