Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Friskis-tränarens kritik
mot att äta kosttillskott

Björn Wiklund är kritisk till alla kosttillskott som används, och uppmanar folk att tänka på varför. Foto: Privat
Det finns ett allt större sortiment kosttillskott på marknaden. Foto: Lasse Svensson

Kosttillskottet blir en allt vanligare syn på gymmen.

Nu ryter Friskis & Svettis-ledaren i från – och uppmanar nu folk att tänka på varför de tar tillskott.

– Det är precis som ett träningsgodis man inte behöver, säger Björn Wiklund, 62.

Björn Wiklund har arbetat som gympaledare och gyminstruktör i 18 år. De senaste fyra åren på Friskis & Svettis i Landskrona.

Och under de senaste åren har, enligt honom, kosttillskottet ökat på gymmen. Det beskriver han i ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad.

– Man måste ställa sig frågan: Varför ska man ta kosttillskott? Det kanske inte är så bra, säger Björn Wiklund, som är tydlig med att åsikten bara är hans egen.

– För motionärer räcker det att äta en ordentlig kost, då får man i sig allt man behöver, fortsätter han.

Inte tillräcklig kunskap

Uppiggande dryck innan träningen, aminosyror under träning eller proteindryck efter. Det är bara en bråkdel av antalet kosttillskott som finns på marknaden.

En växande marknad där Friskis & Svettis-ledaren framför allt är kritisk till att många av de som tar kosttillskotten inte är tillräckligt kunniga.

– Om man kan förklara för sig själv varför man behöver det och inte kan få det något annanstans så accepterar jag det. Och om man är en tyngdlyftare på elitnivå eller om man tränar så hårt att man får ett underskott av något, då tycker jag också att det är helt okej.

– Men när vanliga motionärer som lyfter skrot några dagar i veckan tar det... då kan vanlig mat tillgodose kroppen, fortsätter han.

Träningsgodis

Björn Wiklund berättar att han själv aldrig har tagit ett kosttillskott.

Och även om han inte beskriver som en motståndare till det anser han att kosttillskotten bara bör ätas när det inte räcker med vanlig mat.

– Man dricker det hela tiden, man ska ha efter, och innan. Det är alldeles för mycket som jag ser det, säger han.

– Friskis & Svettis har varit väldigt förskonad, men jag ser ändå en tendens med många som har sitt pulver. Det blir som ett träningsgodis, man tänker inte på varför man tar det.

Apoteket

På Apoteket säljer man bland annat sportnutrition som kosttillskott, som måltidsersättare och proteinbars.

Men kommunikationsdirektören Eva Fernvall håller med Björn Wiklund om att man bör tänka efter innan man börjar använda liknande produkter.

– För det första är maten alltid viktigast. Om man ska ta sportnutrition och liknande så ska man veta att man verkligen behöver det. Till exempel för dem som hårdtränar eller vill bygga mycket muskler.

– Det viktigaste är att veta så mycket om sig själv som möjligt. Och annars ger våra medarbetare goda råd. Men äter man allsidigt behöver man inte alltid kosttillskott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!