Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frimärken sålda – för 15 miljoner

Frimärket såldes för cirka 750 000 kronor.
Foto: Postiljonen

I helgen har en internationell frimärkesauktion hållits i Malmö, organiserad av auktionshuset Postiljonen. Totalt såldes frimärken för 15 miljoner kronor – 2 miljoner från rekordet.

– Vi är absolut nöjda, det är en relativt liten bransch och det är få som omsätter så mycket i Skandinavien, säger Lars-Olow Carlsson, vd på Postiljonen. 

Det mest eftertraktade objektet var två finländska brev som såldes för 640 000 kronor. Frimärket såldes för 50 000 euro, därtill kommer provision på 25 procent. 

Frimärket kommer från Finlands absolut tidigaste frimärkesperiod då valören var i ryska kopek eftersom Finland vid tidpunkten tillhörde Ryssland.

Finska tidiga frimärken är väldigt attraktiva samlarobjekt, enligt Postiljonen.

– Det är ett väldigt speciellt objekt, säger Lars-Olow Carlsson. 

Fåtal köpare på plats

Totalt såldes frimärken för cirka 15 miljoner kronor. Det är två miljoner kronor från rekordet på 17 miljoner kronor som slogs vid den förra auktionen som arrangerades av Postiljonen. 

Auktionen pågick under tre dagar – torsdag, fredag och lördag – och totalt var cirka 200 personer på plats.

– Det är framför allt samlar som har det här som hobby, på hög nivå. Men det fanns även en del kolleger och konkurrenter till oss på plats. Vi säljer rätt stora objekt med många frimärken. Vi är i viss form också en grossist, så kolleger köper upp paket och delar upp dem i mindre, säger Lars-Olow Carlsson.

– Sen är det många som bjuder via internet. Så det är bara ett fåtal av köparna på plats i auktionssalen.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!