Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frikändes från mordmisstankar – Riksåklagaren begär resning

Tre andra nyheter att hålla koll på i dag.
Lantbrukaren hittades död i sitt hem.Foto: TOMAS LEPRINCE/WWW.LEPRINCE.SE / TOMAS LEPRINCE KVP
Mördarna sökte igenom lantbrukarens hem efter pengar.Foto: Polisen

Riksåklagaren begär resning till nackdel för en tidigare frikänd mordmisstänkt. 

Det gäller mordet i Eslöv 2008 – och den misstänkte friades 2010. 

Under fjolåret framkom nya uppgifter i brottsutredningen som gjort att misstankarna väckts till liv igen, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Det var i mitten på maj 2008 som en lantbrukare mördades utanför sitt hem i Eslöv. Drygt två år senare åtalades två personer för mordet – varav den ena dömdes till tio års fängelse av Hovrätten över Skåne och Blekinge. 

Avgörande för den fällande domen blev ett fingeravtryck på en plastpåse. 

För den andre misstänkte blev det däremot en friande dom. Domstolen bedömde att det inte fanns tillräckligt med bevisning som knöt personen till mordet.

– I januari 2019 lämnades nya uppgifter i fallet. Dessa har lett till att vissa utredningsåtgärder har vidtagits och att Riksåklagaren har tagit upp förundersökningen igen, säger Lisbeth Johansson, överåklagare för handläggning av resningsärenden.

I sitt pressmeddelande skriver åklagarmyndigheten att några fler kommentarer inte kan ges för näravande på grund av förundersökningssekretess. 

Överåklagare Lisbeth Johansson vill att en tidigare frikänd mordmisstänkt man utreds igen.Foto: Thomas Carlgren / Pressbild

Att ansöka om resning till men för en tilltalad sker inte ofta i Sverige. De senaste decennierna har det enbart inträffat vid ett fåtal tillfällen.

Flera inblandade

En rad andra personer har också figurerat i brottsutredningen kring mordet på lantbrukaren.

Däribland två personer som misstänktes för inblandning i mordet, men vars förundersökning till sist lades ner. Samma två personer är nu misstänkta igen och båda har blivit häktade på sannolika skäl misstänkta för mord

I början på december var Kvällsposten i kontakt med en anhörig till den mördade lantbrukaren, som då var försiktigt hoppfull.

– Det är väldigt positivt att polisen fortsatt arbeta med utredningen, sa den anhöriga.

Övermannades i sitt hem

Lantbrukaren var 70 år när han mördades i sitt hem i Kastberga. Mördarna tog sig in till hans hem, misshandlade honom och sökte efter såväl pengar som värdesaker i bostaden.

Utan att hitta något. 

Innan de lämnade den svårt misshandlade 70-åringen bakband de honom till händer och fötter. De virade även en blodig jacka runt hans huvud och drog åt med en halsduk. 

Enligt rättsläkaren dog lantbrukaren till följd av kvävning, chock och uttorkning.