I september förra året hittades 19-årige Ali Reza Kazemi mördad på Östra kyrkogården i Malmö. Mannen som frikändes för mordet villnu ha 400 000 kronor i ersättning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGI september förra året hittades 19-årige Ali Reza Kazemi mördad på Östra kyrkogården i Malmö. Mannen som frikändes för mordet villnu ha 400 000 kronor i ersättning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I september förra året hittades 19-årige Ali Reza Kazemi mördad på Östra kyrkogården i Malmö. Mannen som frikändes för mordet villnu ha 400 000 kronor i ersättning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ali Reza Kazemis bror intervjuades i Kvällsposten våren 2017 om saknaden efter mordet. Foto: / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENAli Reza Kazemis bror intervjuades i Kvällsposten våren 2017 om saknaden efter mordet. Foto: / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Ali Reza Kazemis bror intervjuades i Kvällsposten våren 2017 om saknaden efter mordet. Foto: / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Frikänd för mord begär 400 000 kr

Publicerad

Den 20-åring som friades från åtalet för mord på en 19-årig afghansk man på Östra kyrkogården i Malmö begär 400 000 kronor i ersättning för sitt lidande.

– Han mådde psykiskt mycket dåligt under tiden han var frihetsberövad, hävdar 20-åringens advokat Jan-Anders Hybelius.

Måndagen den 19 september förra året hittade en person som rastade sin hund på Östra kyrkogården en död kropp bakom en stor komposthög mellan den judiska och den muslimska begravningsplatsen.

Kroppen tillhörde den afghanske mannen Ali Reza Kazemi som hade kommit till Sverige och sökt asyl. Han sades vara 16 år, men obduktionen visade att han varit 19.

Offret hade troligen mördats någon annanstans och sedan dumpats på den undanskymda plats där han hittades.

20-åringen kände offret

En asylsökande 20-åring greps och åtalades för mordet. Han och offret kände varann, hade umgåtts och missbrukat tabletter och annan narkotika.

Enligt utredningen hade 20-åringen sagt till andra att han begått mordet. Men i polisförhör och i rätten nekade han bestämt – och han frikändes också i tingsrätten. Åklagaren valde att inte överklaga den friande domen.

– Bevisningen var ytterst svag, vilket också styrks av det förhållandet att domen inte överklagades, påpekar 20-åringens advokat.

Nu begär alltså 20-åringen 400 000 kronor – "eller det högre belopp justitiekanslern kan finna skäligt" – i ersättning för att han suttit frihetsberövad i sju och en halv månad som misstänkt för dådet.

Mer än dubbel ersättning

I normalfallet är ersättningen 30 000 kronor för den första månaden, 20 000 per ytterligare månad till och med den sjätte månaden och sedan 15 000 kronor i månaden. Det skulle ge 20-åringen omkring 150 000 kronor.

Men hans advokat hävdar att 20-åringen är berättigad till mer än det dubbla av flera skäl.

Misstanken var oerhört allvarlig, han var tidigare ostraffad, han var bara 19 år vid tidpunkten, han var ett ensamkommande flyktingbarn och därför extra känslig för ett frihetsberövande, och han missade sina studier och förlorade sitt boende på ett behandlingshem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag