Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida drabbades av cancer – två gånger

Trots att hon drabbats av leukemi två gånger och dessutom tvingats genomgå intensiv behandling för en rad komplikationer, ser Frida Ravn-Axelsson i dag positivt på framtiden och sina erfarenheter. "Jag har vuxit jättemycket som person av det här, jag har blivit mer vuxen eller vad man ska säga", säger Frida.
Foto: Peo Möller

MALMÖ. När Frida Ravn-Axelsson, 16, trodde att cancern var borta en gång för alla kom den tillbaka. Den aggressiva leukemin hade än en gång tagit över hennes kropp och det enda som kunde rädda henne var en benmärgstransplantation.

Tack vare en tysk kvinna fick Frida livet tillbaka.

– Jag kan aldrig tacka henne nog för det hon har gjort, säger Frida i dag.

Det hela började redan 2004. Frida Ravn-Axelsson var sex år gammal och kände sig hängig och trött. Febern kom och gick, Frida blev blek och ville bara sova. På vårdcentralen trodde man först att hon hade halsfluss, men när symptomen inte gav med sig åkte familjen till akuten där fler prover togs. Beskedet kom en måndag eftermiddag – läkarna misstänkte att Frida drabbats av leukemi och att hon skulle skickas till Lund för ett benmärgsprov.

– Vi satt helt tysta i bilen på väg dit. Jag tänkte "vilken resa ska vi ut på nu?" säger mamma Ann-Sofi Axelsson, 47.

Ett tufft besked

Det skulle visa sig bli en resa tuffare än något annat de tidigare gjort. Snart fick familjen bekräftat att Frida drabbats av den mest aggressiva formen av leukemi, AML.

Behandlingen sattes igång omedelbart och det närmaste halvåret tillbringade Frida på avdelning 64 i Lund. Var tredje vecka fick hon cellgifter, ofta följt av biverkningar i form av allvarliga infektioner som nätt och jämt gick över tills det var dags för en ny kur cellgifter. Akuta sjukhusbesök till följd av blodförgiftning och lunginflammation blev vardag.

– Det var jättejobbigt med cellgifterna, man mår så sjukt illa av dem. Jag tror inte att någon annan riktigt kan förstå vad man går igenom för det går bara inte att förklara, säger Frida.

Efter den intensiva behandlingen återgick livet successivt till att bli lite mer normalt. Kontrollerna, som i början var täta, kom allt mer sällan. Vid den årliga rutinkontrollen i maj 2009 kunde familjen äntligen pusta ut – Frida hade besegrat cancern och friskförklarades.

– Det var en sådan lättnad. Jag tänkte att nu behöver vi aldrig mer gå igenom den här skiten, säger Ann-Sofi.

Drabbad för andra gången

Men lättnaden blev kortvarig. I november samma år fick Frida en besvärlig hosta som inte ville ge med sig. På akuten började läkarna misstänka svininfluensa. Frida blev inlagd och allt eftersom andelen blodplättar, trombocyter, i hennes blod bara sjönk togs beslut om flera benmärgsprover. Bara elva år gammal fick Frida beskedet att hon för andra gången drabbats av den dödliga sjukdomen leukemi.

– Eftersom det handlade om ett återfall måste Frida få en benmärgstransplantation. Det gällde att hitta en donator inom tre månader, säger Ann-Sofi.

Nu inleddes en jakt världen över för att hitta en passande donator. Inför transplantationen tvingades Frida genomgå en oerhört tuff behandling.

– Speciellt det som kallas ATG, där man i princip blåser ur hela kroppen. Det tar bort hela immunförsvaret, rubbet, säger Frida.

Behandlingen tärde hårt på henne.

– Jag kunde inte gå och inte röra något, jag var helt skinnflådd på händer och fötter.

Det började nu bli bråttom att hitta en donator. Plötsligt en kväll fick Ann-Sofi det efterlängtade samtalet. Läkarna hade hittat tyska Eva, och Frida skulle nu få hennes benmärg. På påsen med benmärg hade Eva skickat med ett meddelande till Frida, där hon önskade henne lycka till. Lappen har Frida fortfarande kvar.

– Eva har räddat livet på mig, bokstavligt talat. Jag kan aldrig tacka henne nog för det hon har gjort, säger Frida.

Svår väg tillbaka

Trots att Frida ännu en gång överlevt cancern har vägen tillbaka varit jobbigare än familjen kunnat ana. Komplikationerna och biverkningarna har avlöst varandra och mellan 2009 och 2013 besökte Frida sjukhuset en till fyra gånger per vecka.

En medicin gjorde att hon tappade all tårvätska, som fortfarande inte har kommit tillbaka. Blodförgiftning, höga levervärden och formationer på matstrupen är andra biverkningar. Var 14:de dag i två års tid fick Frida åka in till sjukhuset för att vidga matstrupen med en ballong.

– Ibland kunde jag inte ens svälja mitt eget saliv.

En kortisonbehandling ledde till skelettskador som fördärvat hennes höftkulor, och sedan flera år tillbaka går Frida med kryckor. Hon har tvingats sluta med både ridningen och dansen. De senaste åren har emellanåt varit ett helvete, och sjukdomen har i hög grad påverkat alla i familjen.

Alla barn och föräldrar i Kvällspostens artikelserie om barncancer.

– Eftersom det krävdes mycket vård blev mitt arbete påverkat radikalt och jag fick avveckla mitt eget företag. Det tar på krafterna att pussla ihop vardagen med både skola, arbete och sjukhusbesök. Men vi är otroligt tacksamma att vi har varandra och att vi tagit oss genom det, säger Ann-Sofi.

Vill ta igen missad tid

Fridas storasyster Emelie Axelsson, 23, säger att det tog lång tid innan hon insåg hur sjuk lillasystern faktiskt var.


– I dag kan jag tycka att det är jobbigt att prata om mina barndomsminnen, eftersom det är så sorgligt att Frida inte har några. Men jag har aldrig behandlat henne annorlunda för att hon varit sjuk, vi har alltid skojat och bråkat som vanligt, säger hon.

Trots att Frida fortfarande lider av sviterna efter cancern, ser hon positivt på de erfarenheter hon har fått med sig.

– I dag mår jag efter omständigheterna bra. Jag har vuxit jättemycket som person av det här, jag har blivit mer vuxen eller vad man ska säga.

Frida Ravn-Axelsson, 16, har tvingats besöka sjukhuset fler gånger än hon kan räkna. Biverkningarna och komplikationerna efter cancerbehandlingen har varit fler än hon någonsin kunnat ana.
Foto: Peo Möller
Frida Ravn-Axelsson var bara sex år gammal när hon för första gången drabbades av leukemi.
Frida Ravn-Axelsson vilar på mamma Ann-Sofi Axelssons mage under cancerbehandlingen på sjukhuset i Lund.
Ann-Sofi Axelsson, Frida Ravn-Axelsson och Emelie Axelsson har hittat stöd och tröst hos varandra under Fridas långa sjukdomstid.
Foto: Peo Möller

Den 15 april ska hon på sin årliga kontroll. Då blir hon förhoppningsvis friskförklarad – för andra gången.

– Det känns helt otroligt. Samtidigt har man en liten rädsla, med tanke på hur det blev förra gången. Men jag tänker positivt.

Hon går just nu första året på gymnasiet. Efter studenten vill hon gärna resa.

– Jag vill åka till USA och Australien och ta igen allt det som jag har missat i min barndom.

AML – akut myeloisk leukemi

Leukemi är cancer som uppstår i benmärgen, där blodet bildas. Det finns flera olika typer av leukemier och gemensamt för dem alla är att cancern uppstår i de celler som ska utvecklas till blodkroppar.
Akuta leukemier är väldigt allvarliga sjukdomar, som kräver snabb behandling.
Akut myeloisk leukemi är den vanligaste formen av akut leukemi hos vuxna. Hos barn är ALL, akut lymfatisk leukemi, vanligast.
Trötthet, blekhet, blodbrist, ökad infektionskänslighet och blödningsbenägenhet är de första symptomen på AML.
Patienter behandlas med cytostatika under fyra till sex månader. För så kallade högriskpatienter krävs också en benmärgstransplantation.
Ungefär 60 procent av alla barn som drabbas av AML överlever.
Källor: Vårdguiden och Barncancerfonden

Fyra av fem barn överlever i snitt

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. I nuläget överlever i snitt fyra av fem barn som drabbas av cancer. På 1970-talet överlevde ett av fyra.

Vissa cancertyper drabbar små barn medan andra typer drabbar äldre barn och tonåringar. Barns och vuxnas cancersjukdomar skiljer sig åt. Vuxencancer hänger ofta ihop med livsstil och ålder. När det gäller barncancer kan inte forskarna förklara vad som utlöser sjukdomen.

Källa: Barncancerfonden

Så skänker du

Vill du skänka en gåva till Barncancerfonden? Plusgiro: 90 20 90-0. Bankgiro: 902-0900. Eller besök www.barncancerfonden.se

Barncancerfonden Södra erbjuder stöd och hjälp till drabbade familjer i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Föreningen står för den "mjuka hjälpen" - den mänskliga omtanken som är en viktig del av behandlingen, inte minst när det gäller cancer hos barn. Barncancerfonden Södra arrangerar aktiviteter för alla i familjen, stödgrupper, rekreation, resor och aktiviteter på barncanceravdelningen i Lund och på hemsjukhus i regionen. Hemsida: http://www.barncancerfonden.se/sodra/

Vill du skänka en gåva till Barncancerfonden Södra?

Plusgiro: 90 03 30-2. Bankgiro: 900-3302.

Helena Sjögren

helena.sjogren@kvp.se

Hit går pengarna

Hit går pengarna

För varje hundralapp som kommer in till Barncancerfonden fördelas användningen av pengarna så här:

Forskning, utbildning: 62 kronor. Råd och stöd: 11 kronor. Information: 12 kronor. Insamling: 12 kronor. Administration: 3 kronor.

drabbad? tipsa kvp

Har du någonting du vill berätta om barncancer? Är du, eller känner du någon som är, drabbad eller på något sätt blivit påverkad?

Kontakta våra reportrar Minna Wallén-Widung eller Helena Sjögren på 040-602 01 00

eller nedanstående mejladresser.

Minna Wallén-Widung

minna.wallen-widung@kvp.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!