Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida, 27, tar emot djuren efter branden

Frida Eek, 27, erbjuder sin hjälp på Facebook.
Foto: Privat
Lantbrukare kämpade mot lågorna under natten.
Foto: JENS CHRISTIAN
Helikoptrar har satts in i arbetet för att släcka Hästveda-branden.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Räddningstjänsten räknar med att jobba med Hästvedabranden långt in på fredagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Det brinner i de skånska skogarna och flera gårdar har fått evakueras. Då ställer bygden upp för att hjälpa de drabbade. 

När Frida Eek, 27, såg bilderna från brandkaoset tvekade hon inte – nu erbjuder hon plats för djur som tvingas evakueras. 

– Att sitta här hemma och veta att jag har plats att ta hand om djur och sen inte göra någonting, det hade ju inte känts klokt, säger hon. 

Frida Eek, 27, bor i Kalhult utanför Osby tillsammans med sin familj. En mil bort, strax utanför Hästveda, brinner det i skogarna och flera gårdar har fått evakueras. 

Flera av gårdarna i området har djur och Frida Eek tvekade inte att erbjuda sin hjälp. På Facebook skriver hon: ”Om någon behöver evakuera djur i Hästvedabranden så kan jag erbjuda plats”. 

– Hade det hänt en sån här grej hos mig hade jag varit evigt tacksam om jag hade kunnat få hjälp, säger hon. 

– Att sitta här hemma och veta att jag har plats att ta hand om djur och se inte göra någonting, det hade ju inte känts klokt.

Frida Eek, 27, här med sin dotter Elvira, erbjuder plats för hästar och andra djur på sin gård strax utanför Osby.
Foto: Privat

Plats för alla möjliga djur

Frida Eek har hästar på sin egen gård och det finns plats fler. 

– Men jag skulle kunna ta in får eller kor eller andra djur som behöver hagar. Jag har också en stor box där man hade kunnat ställa in getter eller får.

Är det någon som har hört av sig?

– Det är en som har ringt om plats till två hästar. De visste inte om de ska behöva evakueras utan de väntar på besked under dagen. Men behöver det så hjälper vi till. Vi har släp också och kan åka och hämta djur om det behövs.

Lantbrukare från trakten är ute och hjälper till att släcka branden utanför Hästveda.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Frivilliga lantbrukare dränker glöden

Även lokala lantbrukare har varit ute och hjälpt till med släckningsarbetet. Lantbrukarna har bland annat fyllt gödseltankar med vatten och blötlagt stora delar av marken kring det eldhärjade området. 

En av många som hjälpt till är Joakim Lindqvist. 

– Vi försöker ju begränsa så elden inte sprider sig mer, så vi blötlägger helt enkelt. Där är glöd under så vi dränker det med vatten, berättar han. 

Arbetet med att blötlägga marken har upp emot tolv frivilliga deltagit i på dagtid. Under natten mot onsdag fortsatte Joakim Lindqvist och tre andra att arbeta i området.

– Jag har ju själv bott här i denna orten ett tag och har en svåger och hans sambo som precis köpt en fastighet på andra sidan mossen. Så det var ingenting att tveka på alls, säger han.

Räddningstjänsten tacksam

Räddningstjänsten har uttryckt stor tacksamhet till frivilliga i trakten runt Hästveda för hjälp vid branden. Många lantbrukare har hjälpt till att vattna omgivningarna med både gödselspridare och traktorer. 

– Såna här grejer händer inte så ofta och det ska vi vara glada för. Men vi har en bra gemenskap med grannar och i närområdet. Och man kan ju lösa det mesta bara man vill, säger Frida Eek.

Är du orolig att själv drabbas?

– Jag tycker det är jätteläskigt. Jag har drömt mardrömmar om att det ska börja brinna överallt. 

– Det är ju inte bara här det brinner. Det har ju varit bränder på både det ena och det andra hållet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!