43-åringen i den röda bilen körde rätt mot exets nya kille. Foto: Polisen43-åringen i den röda bilen körde rätt mot exets nya kille. Foto: Polisen
43-åringen i den röda bilen körde rätt mot exets nya kille. Foto: Polisen
Mannen kommer precis undan bilen. Foto: PolisenMannen kommer precis undan bilen. Foto: Polisen
Mannen kommer precis undan bilen. Foto: Polisen

Frias från mordförsök – körde för långsamt

Publicerad

Den 43-årige mannen körde mot exets nya partner, 59, med sin bil. Men han frias från mordförsök.

Han körde nämligen för långsamt – bara 27,7 kilometer i timmen.

"Risken för en dödlig utgång var därmed liten", står det i domen.

Det var den 13:e november förra året som den 43-årige mannen försökte köra på exets partner utanför Rättcentrum i Malmö. Fotgängaren gick på trottoaren när den vinröda bilen dök upp – och svängde mot honom.

Partnern lyckades väja från bilen och tog sig därifrån.

"Risken för en dödlig utgång var därmed liten"

Men vad 43-åringen inte räknade med var att en övervakningskamera satt i perfekt vinkel – och fick allt på film.

På övervakningsfilmen syns det tydligt att billisten försöker köra på mannen. Enligt tingsrätten är det också bortom rimligt tvivel att 43-åringen försökt köra in i 59-åringen.

Men enligt 43-åringen själv skulle han inte köra på hans exfrus nya partner. Avsikten var att stanna och prata med honom.

Exet frias nu från anklagelserna om mordförsök. Enligt tingsrätten var hastigheten för låg. Den var bara 27,7 kilometer i timmen.

Hastigheten var dock inte hög, eftersom accelerationssträckan var kort. Risken för en dödlig utgång var därmed liten. Detta talar emot att NN haft för avsikt att döda NN. Det finns inte heller något som tyder på att NN planerat händelsen utan det var en hastig ingivelse när tillfället uppkom”, står det i domen.

Tillverkade bomb

43-åringen döms emellertid till 1,5 års fängelse för försök till grov misshandel. Han ska också betala 15 000 kronor till exets partner – och 10 000 till exet eftersom han överträtt det kontaktsförbud som var utfärdat.

43-åringen döms dessutom till dopningsbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen tillverkade i hemmet, fram till den 13 november, en fjärrutlösare som kopplats till en sprängladdning. Föremålen skulle, genom telefonsamtal eller sms till fjärrutlösaren, utlösa en bomb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag