Hotade sin mamma med halalslakt – frias

Mamman blev uppsökt i hemmet och tvingad att radera uppgifter på sitt Facebook-konto.
Foto: Polisen

Två bröder och deras pappa som åtalats för att hotat halalslakta mamman frias av Malmö tingsrätt. Mamman hade gjort dem upprörda för att hon sökte kontakt med andra män på nätet.

Pappan fälls enbart för misshandel.

Pappan och två söner ska enligt åklagaren ha hotat halalslakta mamman och en yngre dotter under en bitvis våldsam uppgörelse tidigare i år i mammans lägenhet i Malmö. Alla tre åtalades för bland annat olaga hot.

Mamman och pappan var visserligen gifta men levde frånskilda. Pappan och äldste sonen ansåg trots det att de hade rätt att kontrollera vad mamman gjorde på nätet, konstaterar tingsrätten i sin dom.

Började nätdejta

Efter separationen hade mamman börjat söka kontakt med andra män och använde också sitt och familjens efternamn på Facebook.

Under uppgörelsen i mammans lägenhet var från början pappan och den äldre son mest aktiva. Hon kallades för hora, slampa och smuts och fick även höra att hon skulle halalslaktas. Den yngre dottern ska enligt åtalet fått höra att även hon skulle slaktas.

Mamman tvingades också radera uppgifter på sitt Facebook-konto.


LÄS OCKSÅ: Pedofilbröder döms till fängelse för hundratals våldtäkter 


I sin dom menar Malmö tingsrätt att åklagaren har en felaktig uppfattning om att det var ett direkt hot mot mamman och dottern att de skulle slaktas. Av förundersökningen och förhören med mamman och dottern framgår att den äldre sonen och pappan sagt att mamman skulle ha just slaktats om de varit i pappans forna hemland.

Fälls för misshandel

Tingsrätten skriver i sin dom:

"Enligt tingsrättens mening kan ett sådant uttalande inte föranleda ansvar för olaga hot, eftersom det inte innebär något direkt hot om våld mot målsägandena. Åtalet för olaga hot ska därför ogillas."

Tingsrättens poäng är att det inte är ett hot eftersom det är ett påstående om vad som skulle kunna hända om de befunnit sig i pappans forna hemland.

Pappan fälls mot sitt nekande för misshandel av mamman, äldste sonen frias också helt. Den yngre brodern dömdes för ofredande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!