Två män dömdes till 18 års fängelse för mordet på småbarnspappan Faton men friades i hovrätten. Foto: Christer WahlgrenTvå män dömdes till 18 års fängelse för mordet på småbarnspappan Faton men friades i hovrätten. Foto: Christer Wahlgren

Två män dömdes till 18 års fängelse för mordet på småbarnspappan Faton men friades i hovrätten.

 Foto: Christer Wahlgren
Den 4 februari 2014 hittades 31-åringens utbrända bil på en parkeringsplats i trakten av Snogeröd. Foto: PolisenDen 4 februari 2014 hittades 31-åringens utbrända bil på en parkeringsplats i trakten av Snogeröd. Foto: Polisen

Den 4 februari 2014 hittades 31-åringens utbrända bil på en parkeringsplats i trakten av Snogeröd.

 Foto: Polisen
Faton Balaj. Foto: Peo MollerFaton Balaj. Foto: Peo Moller
Faton Balaj. Foto: Peo Moller

Friades från mord – får stort skadestånd

Publicerad

De två männen dömdes först till 18 års fängelse för mordet på 32-årige småbarnspappan Faton Balaj men friades sedan av hovrätten.

Nu får båda två över en halv miljon kronor vardera i skadestånd för tiden som de satt frihetsberövade, skriver nyhetsbyrån TT.

I januari 2013 lämnade småbarnspappan Faton Balaj hemnet i Landskrona men kom aldrig hem igen. Först två månader senare hittades hans kropp, svårt bränd, i ett skogsområde utanför Hörby. Över halsen låg en stålvajer och polisen misstänkte omedelbart att han mördats.

Två bekanta till honom greps kort därefter och åtalades senare för mord.

Inga säkra bevis

Några säkra bevis fanns inte, vilket tingsrätten konstaterade.

Men enligt rätten talade den sammanlagda bedömningen ändå för att de båda männen tillsammans planerat och utfört mordet och Lunds tingsrätt dömde de båda männen, som var i 30-årsåldern, till 18 års fängelse och utvisning.

Men domen överklagades av männen till hovrätten, som friade dem från mordet och de släpptes på fri fot i oktober 2014.

I ett beslut av justitiekanslern får de nu 620 000 kronor för den tid som de satt frihetsberövade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag