Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Förälskad" man frias för bedrägeri

Mannen blev förälskad på nätet. Han och kvinnan diskuterade till och med äktenskap.Foto: SERG SHALIMOFF / COLOURBOX
Domstolen friar mannen – eftersom han var förälskad. "I en sådan situation är det lätt att bete sig naivt och godtroget."Foto: DANIEL ANDRÉASSON

En medelålders man från nordvästra Skåne som löst in falska resecheckar för tusentals kronor frias av Helsingborgs tingsrätt.

– Han har varit väldigt förälskad. I en sådan situation är det lätt att bete sig naivt och godtroget, skriver rätten.

Åklagaren delar inte den uppfattningen.

Mannen fick kontakt med en kvinna i 25-årsåldern i Belgien på internet hösten 2016. Kontakten utvecklades och kvinnan skickade bilder av sig själv till svensken.

Han fick till och med en kopia av hennes id-kort och blev på så vis förvissad om att det var en genuin kontakt som vuxit fram.

Efter något halvår hade nordvästskåningen blivit förälskad och paret diskuterade att gifta sig.

Då blev kvinnan dålig och togs in på sjukhus. I samma veva avled hennes pappa och lämnade ett arv till henne, berättade hon.

"Arvet" var resecheckar

Arvet – i form av resecheckar – kunde hon ju inte hämta ut själv, eftersom hon låg på sjukhus. Kanske kunde han hjälpa?

Pengarna som han plockade ut skulle skickas ner till fästmön så att hon skulle kunna resa till Sverige. Resten skulle användas till deras nya, gemensamma liv.

Checkarna kom per post och mannen gick till en bank i Helsingborg och löste in två av dem, på 500 euro per styck. Han fick ut nästan 8 900 kronor.

Dagen därpå gick han till en annan bank med ytterligare åtta checkar. Men då kallade personalen på polisen.

Alla checkarna var falska

Det visade sig att alla checkarna var falska – även de båda som han redan hade hunnit lösa in. Mannen åtalades för bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Men på tisdagen blev han friad av Helsingborgs tingsrätt. Domstolen hade lyssnat på hans historia och – faktiskt – tyckt synd om honom:

– Att (han) via nätet inlett en relation med en kvinna som är väsentligen yngre än vad han själv är samt att de har bestämt sig för att leva tillsammans utan att ha träffats i verkliga livet är inte något som är unikt för honom, skriver domstolen.

–  (Han) har också förespeglats att pengarna skulle gå till att kvinnan skulle resa till honom för att inleda ett liv tillsammans honom där de skulle ha det bra även ekonomiskt.

"Har varit väldigt förälskad"

– Han har varit väldigt förälskad och helt uppfylld av att han och kvinnan äntligen skulle få vara tillsammans. I en sådan situation är det lätt att bete sig naivt och godtroget.

Kammaråklagare Eleonora Johansson, som åtalade mannen, delar inte alls domstolens bedömning.

– Mannen har en historia som jag finner svårsmält. Men tingsrätten har ju köpt den, säger hon.

– Visst höjer jag lite på ögonbrynen som åklagare. Den här historian innehåller en del märkligheter.

Eleonora Johansson har dock inte hunnit ta ställning till om domen ska överklagas.