Fredrik Twisselmann har räddat tre personer på två dagar. Foto: Hotell Chaweng BuriFredrik Twisselmann har räddat tre personer på två dagar. Foto: Hotell Chaweng Buri
Fredrik Twisselmann har räddat tre personer på två dagar. Foto: Hotell Chaweng Buri
På den thailändska ön Koh Samui hyllas nu Fredrik som en hjälte. Foto: SHUTTERSTOCKPå den thailändska ön Koh Samui hyllas nu Fredrik som en hjälte. Foto: SHUTTERSTOCK
På den thailändska ön Koh Samui hyllas nu Fredrik som en hjälte. Foto: SHUTTERSTOCK

Fredrik räddade flera från att drunkna på semestern

Publicerad

Fredrik Twisselmann solade när han plötsligt såg en man kämpa för sitt liv utanför Thailands kust.

På ön Koh Samui hyllas nu Fredrik som en hjälte – efter att ha räddat tre personer på två dagar.

– Det var ren reflex, jag gjorde det jag övat på, säger han.  

"Fredrik Twisselmann, our hero".

Så står det på hotellet Chaweng Buris Facebook-sida efter efter Halmstadbons insatser. 

För Fredrik Twisselmann gjorde avtryck under sin semester på ön Koh Samui. 

– Jag är egentligen bara glad över att kunna hjälpa dem upp till stranden igen. Sen är det väldigt kul att de visade sin tacksamhet, säger han. 

Fredriks hjälteinsats

– Jag låg på stranden och solade när jag såg en man som blev tagen med utströmmen. Vågorna var två meter höga och jag såg att han kämpade med att få upp huvudet över vattenytan. 

– Jag tog med livbojen och satte full fart ut. När jag kom ut kämpade han för att få den lilla luft han kunde få. 

Fredrik sträckte över livbojen och hjälpte mannen – en 36-årig indier – in till strandkanten. Där visade han sin stora tacksamhet. 

 

LÄS OCKSÅ: Hjältehunden Salsa räddade Sigrid, 89 

 

Han var fysisk oskadd, men tagen av händelsen. 

Fredrik är utbildad havslivräddare och utbildar sig till brandman. Han berättar att han gjorde det som alla i hans position skulle gjort. 

– Jag tog mig ut på ren reflex, jag gjorde det jag övat på. Det här var väldigt lärorikt, säger Fredrik Twisselmann. 

Samma dag som han räddade indiern – hjälpte han dessutom en fransman upp från havet. Foto: PRIVAT

Oväder drog in

Att Fredrik Twisselmann hyllas som hjälte på semesterön beror inte bara på den räddningsinsatsen. 

Redan dagen innan simmade Fredrik ut och räddade en tysk turist som fastnat i samma havsström. Hans vän försökte honom till land – men kunde inte få in honom på egen hand.

På eftermiddagen – samma dag som han räddade indiern – hjälpte han dessutom en fransman upp från havet. 

– Det är extremt strömt där, framför allt efter att ovädret från Filippinerna drog över. Då blev det mer strömt och det blåste ganska mycket. Vågorna var rätt luriga, säger han. 

 

LÄS OCKSÅ: Melvin, 16, höll på att dö – räddades av främling 

 

Nu uppmanar Fredrik Twisselmann de som badar att tänka sig för före de går ner i vattnet.Foto: SHUTTERSTOCK

"Enorma krafter"

Vid den andra räddningsinsatsen hade han inte med sig någon livboj, utan fick gå ut i sidled för att bryta strömmen. 

– När man väl får panik börjar man simma mot stranden. Då måste du vara en väldigt, väldigt duktig simmare för att inte dras med av strömmen. Det bästa du kan göra är att styra ut dig i sidled för att bryta strömmen. Slappna av och styr ut mot vågorna för att komma in till land, säger han.

Nu uppmanar Fredrik Twisselmann att de som badar ska tänka sig för, före de går ner i vattnet.

– Det är enorma krafter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag