Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Backman får årets Piratenpriset: ”Mycket stolt”

Piratenpriset har delats ut sedan 1989. Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP

Fredrik Backman vinner Piratenpriset 2019. 

Han tilldelas det 31:a priset i ordningen.

”Han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår fram- och samtid,” konstaterar juryn.

Piratenpriset delas ut varje år av Fritiof Piraten sällskapet. Priset går till den konstutövare som har arbetat i författaren Fritiof Nilsson Piratens anda och det har delats ut sedan 1989. 

Förra året var det komikern Johan Glans som fick priset. Bland de tidigare pristagarna finns bland annat Ulf Lundell (2000), Katarina Mazetti (2011) och Gösta Ekman (2014).

Prissumman ligger på 100 000 kronor och priset delas traditionsenligt ut vid Pumphuset i Vollsjö varje maj månad.

I dag, måndag, tog alltså författaren Fredrik Backman emot priset.

Juryns motivering lyder:

”Från en succéartad debut vars efterdyningar fortfarande känns världen över har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humor med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår fram- och samtid.

”Mycket stolt”

Fredrik Backman är kanske mest känd för boken En man som heter Ove, som senare även blev till film. Han har även skrivit Min mormor hälsar och säger förlåt, Björnstad och Vi mot er

Fredrik Backman själv säger att han är ”mycket stolt” över att ha tilldelats priset och säger även att det ”känns märkligt att finnas med bland alla namnkunniga pristagare”.

Förutom skrivandet säger Fredrik Backman att han även har en annan förmåga gemensam med Piraten - nämligen förmågan att skjuta upp saker och ting till morgondagen.

Han kommer lägga prispengarna på ett välgörande ändamål. 

Björn Ranelid-kritik

En som aldrig har tilldelats Piratenpriset är författaren Björn Randelid.

I en tidigare intervju med Kvällsposten har han varit kritisk mot sällskapet och mot att han aldrig har tilldelats utmärkelsen.

– Jag har skrivit mer om Österlen än Piraten själv. Hur är det möjligt att 25 personer fått Piratenpriset, utan att jag är en av dem? undrar Ranelid retoriskt och fortsätter:

– Svaret kan bara bli ett enda. Jag heter Björn Ranelid och juryn har bestämt sig för att jag inte skall få det. Det är diagnosen och så lyder sjukdomen.

Fritiof Piraten sällskapet

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet bildades i Lund den 5 juni 1982. Det började som en proteströrelse i syfte att rädda Piratens rivningshotade barndomshem. 

 

Den striden förlorade sällskapet men organisationen har levt kvar och har numera vuxit till att bli Sveriges största litterära personsällskap med cirka 3 500 medlemmar.

 

Sällskapets uppgift är att främja intresset för och forskningen om Fritiof Nilsson Piratens person och gärning.

 

Källa: Piraten Sällskapet