Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik är Sveriges bästa bartender 2016

Fredrik Lundegård vann SM i bartender.Foto: Caroline Larsson
"Jag har kämpat länge för det här", säger Fredrik.Foto: Caroline Larsson
Foto: Caroline Larsson
Foto: Caroline Larsson

Krossade blommor, örtkryddor och violpulver. Årets bartender tar gärna en svängom i köket för att hitta inspiration till det han stoppar i glaset.

I april avgjordes SM i Göteborg, och lundakrögaren Fredrik Lundegård knep förstaplatsen.

– Jag har kämpat länge för det här, säger han.

Just nu är Fredrik Lundegård officiellt bäst i Sverige på att blanda drinkar. Bakom titeln ligger decennier av träning och drinken som tar honom till VM i Tokyo i höst heter ”Tic Toc Turmeric”.

– Det är en drink som inspirerats av Ostindiska kompaniet, en hyllning till alla sjömän där ute.

I glaset samsas gurkmeja med japansk sanshopeppar och punsch innehållande arrak, vilket lastades första gången med Ostindiska kompaniet på 1700-talet. Inspiration till sina flytande kreationer hittar Fredrik Lundegård nästan var som helst. Det kan vara såväl kryddor på en marknad, maträtter på semestern eller ett nattligt gräv i kockarnas torrförråd som får kreativiteten att flöda.

– Ibland kan det också vara så enkelt som att kombinera två drinkar du blandat förr. Det handlar mycket om att känna till trender men ändå göra sin egen grej, säger Fredrik Lundegård.

Började tidigt

Blandat drinkar har han gjort sedan bartenderlinjen på gymnasiet.

– När man var yngre var det något häftigt och mystiskt. Det kändes fräckt att bartendra.

I dag driver han Mat & Destillat i Lund och är sedan länge en mästare på att lista ut vad folk vill ha att dricka redan innan de hunnit formulera det själva.

– Ofta vet folk inte själva vad de vill ha. De är osäkra och drämmer till med något de hört på en semesterresa. Typ Piña Colada, säger Fredrik Lundegård.

Förändrade vanor

Själv dricker han helst något bittert och spritigt. Kanske en Old Fashioned. Men det finns ingenting han drar sig för att servera.

– Det skulle svida om någon ville beställa en riktigt fin whiskey med cola, men det är ju deras val, säger Fredrik Lundegård.

Något han ser håller på att förändras är uppdelningen mellan manligt och kvinnligt. Förr var det enklare att förutspå vem i sällskapet som skulle ha den där rosa paraplydrinken, och vem starkspriten utan is skulle gå till. Riktigt så är det inte längre, menar Fredrik Lundegård.

– Det klassiska exemplet är när du får en beställning på en Cosmopolitan och en Old Fashioned – då är det vanligt att tro att det är tjejen som ska ha den föregående. Men det har blivit allt vanligare att män beställer rosa long drinks.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​