Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frederiks dröm verklighet – visar upp sig för 190 länder

Gruppen som arbetat för att sätta Danmark på cykelkartan, nummer fem från vänster är kronprins Frederik och till höger om kronprinsen återfinns statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
En stolt delegation presenterar den danska delen av Tour de France, näst längst till höger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
Den här bilden är tagen vid en tidigare deltävling i Tour de France. Foto: STEFANO SIROTTI / POLARIS POLARIS IMAGES

Cykelns Formel 1 - Tour de France - är äntligen på väg till Danmark.

På torsdagen presenterade kronprins Frederik själv det stolta arrangemanget som hålls 2021.

Bedömare tror att det blir den största sporthändelsen i Danmark någonsin.

Danmark i allmänhet och Köpenhamn i synnerhet är känt för sin cyklande befolkning. Därför var det inte så konstigt med idel glada miner när det stolta projektet definitivt presenterades på torsdagen av både statsminister Lars Løkke Rasmussen och kronprins Frederik.

Budgeten för den danska delen av arrangemanget har beräknats till motsvarande 127 miljoner svenska kronor.

Utgifterna delas av de olika parter, bland annat danska staten, som ingår i projektet. Men en miljonpublik väntas kanta gatorna i Danmark.

TV sänder också tävlingen till 190 länder med sammanlagt 3,5 miljarder TV-tittare.

Arbetet med att locka det prestigefyllda Tour de France till Danmark har pågått i det tysta under lång tid.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, näst längst till höger, applåderar avtalet med Tour de France. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

När alla detaljer äntligen var på plats och allt skulle visas fram fanns både statsminister Lars Løkke Rasmussen och kronprins Frederik på plats för att sola sig i kamerablixtar från hundratals journalister och fotografer.

– Vi är ju en cykelnation av stora mått. Därför känns det härligt att Danmark kan få vara med och visa upp sig på det här sättet, säger kronprinsen.

Eftersom det hela är ett synnerligen franskt arrangemang kände sig kronprinsen manad att hålla sitt tal även på franska - något han lärt sig tack vare sin franskfödde pappa Henrik.

Franska rötter

– Att jag har franska rötter gör mig extra glad en sådan här dag, säger kronprinsen.

Direktören för Tour de France Christian Prudhomme har besökt Danmark flera gånger under de senaste fem åren och de visiterna anses ha varit starkt bidragande till att arrangemanget nu verkligen kommer till stånd.

Hundratals journalister och fotografer fanns på plats för att höra kronprins Frederik bekräfta avtalet med Tour de France-tävlingen. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

– Det kändes till sist självklart att Tour de France med världens bästa cyklister skulle komma till Danmark och Köpenhamn, världens bästa stad för vardagscyklister, säger han.

Tävlingsgeneralen vill att danskarna ska känna sig extra privilegierade eftersom det är starten av tävlingen som hålls i Danmark. Aldrig tidigare har heller någon sträcka i den anrika tävlingen legat så långt norrut. 

Tre dagar

Etapperna i Danmark pågår under tre dagar med start den 2 juli 2021. Första deltävlingen sker på en 13 kilometer lång slinga inne i Köpenhamn.

 Dagen därpå cyklar man 190 kilometer mellan Roskilde och Nyborg med cykling över Stora Bältbron. Tredje etappen är 170 kilometer mellan Vejle och Sønderborg  på Jylland.

Dagen därpå är vilodag för cyklisterna, innan de flygs vidare till Frankrike där cykeltävlingen fortsätter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!