Frederik och Marys vän i blåsväder: ”Ut i kylan”

Vem är vem i det danska kungahuset?
Peter Warnøe är vän med det danska kronprinsparet men har nu hamnat i blåsväder.
Foto: Arkiv
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary är goda vänner med Peter Warnøe. Men nu tror den danska kungahusexperten att de kommer frysa ut honom.
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe var stenhård när prins Henriks gamle vän Christian Kjær dömdes till villkorlig fängelsedom.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En av kronprins Frederiks nära vänner är i blåsväder. 

Affärsmannen Peter Warnøe misstänks ha lånat 20 miljoner av sitt eget aktiebolag och är polisanmäld. 

– Det här innebär nog att han blir utslängd i kylan. Det är ohållbart att näringslivsfolk med ett så naggat förtroende ska vara nära kronprinsen, säger kungahusexperten Søren Jakobsen.

Om man ska vara vän med medlemmar i det danska kungahuset gäller det att hålla sig i skinnet – och på rätt sida av lagen. 

Det fick prins Henriks gamla vän Christian Kjær erfara tidigare i år efter att han med flit kört på två funktionärer vid en cykeltävling. För detta tilltag dömdes till villkorlig dom i 30 dagar och 10 000 kronor i böter. 

Men det hårdaste straffet fick han av drottning Margrethe som tog tillbaka de kungliga utmärkelser Christian Kjær samlat på sig under livet. 

Och han blir inte heller bjuden på kungliga mottagningar.

Jetset-drottningen Rigmor Zobel var en av kronprinsessan Marys bästa vänner. Men efter att hon köpte sex gram kokain fick hon säga hej då till Mary och den kungliga glansen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Christan Kjær hade titlarna kammarherre och hovjägmästare och kunde även sätta riddarkorset på sitt bröst, som riddare av första grad i Dannebrog-orden. Men inte nu längre.
Foto: OKÄND

”Kan inte förknippas med kokain”

Ett annat offer för kungahusets stenhårda principer är jetset-drottningen Rigmor Zobel. Hon var en av kronprinsessan Marys bästa vänner, men efter att hon för tio år sedan dömdes till 14 dagars fängelse efter att ha köpt sex gram kokain så slocknade vänskapen och jetset-drottningen kan i dag inte spegla sig i någon kunglig glans. 

– De kungliga är tvungna att, för sin egen skull, sätta gränser för vad man får och inte får göra. Vi kan inte ha ett kungahus som förknippas med kokain eller andra lagöverträdelser, säger Søren Jakobsen till BT

Nu är det åter dags att rensa i den kungliga vänskapslistan. Affärsmannen Peter Warnøe, som är god vän med kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, är polisanmäld för att olagligt ha lånat 20 miljoner från sitt eget aktiebolag. 

Det är ett brott som kan ge fängelse om Warnøe fälls, vilket mycket talar för eftersom han har erkänt gärningen. Hans förklaring är att han behövde pengarna för att ta sig ur ekonomiska knipor han hamnat i på den tyska marknaden. 

”Det är ohållbart att näringslivsfolk med ett så naggat förtroende ska vara nära kronprinsen”, säger experten Søren Jakobsen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsparets vän Peter Warnøe misstänks ha lånat pengar från ett eget aktiebolag vilket är förbjudet.
Foto: Arkiv

”Inte en slump eller misstag”

Sören Jakobsen tror att Peter Warnøe i rask takt är på väg bort från kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. 

– Det här innebär att han nog blir utslängd i kylan. Det är ohållbart att näringslivsfolk med ett så naggat förtroende ska vara nära kronprinsen, säger han.

– Det är inte av en slump eller av misstag han har gjort det här. Att inte göra så här som vd i ett företag är elementära kunskaper. 

Ingen i det danska kungahuset har velat uttala sig om misstankarna mot Peter Warnøe.

Peter Warnøe har förklarat sina handlingar så här för den danska tidningen Børsen: 

– Jag tycker inte det var kul att bryta mot lagen. Men det var ett sätt för mig att överleva och komma vidare. Kalla det gärna för desperation.  

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!