Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frederik och Mary stoppade av corona

Nu stoppas danska kronprinsparet Frederik och Mary av de hårda coronareglerna.

Nya församlingsförbudet – som tillåter max tio personer på samma plats – gör det omöjligt att genomföra planerade aktiviteter.

– Vi är väldigt ledsna för detta, säger ansvariga.

De skärpta danska coronareglerna sätter stopp för ett besök i Randers på Jylland som kronprinsparet Frederik och Mary skulle ha gjort nu på lördag.

Kunglig glans. Ett besök av kronprinsparet Fredrik och Mary ger mycket positiv uppmärksamhet för en verksamhet eller ett evenemang i Danmark.Foto: ALBERT NIEBOER / IBL/DPA
Kronprinsparet har nu lovat att besöka arenan i Randers vid ett senare tillfälle.Foto: SHUTTERSTOCK

Frederik som är djupt engagerad i frågor som rör hälsa och motion skulle tillsammans med Mary vara hedersgäster på evenemanget ”Bevæg dig for livet”, ”Rör dig för livet”.

Men på sin hemsida har nu danska kungahuset lagt till anmärkningen ”Besøget er udskudt. Nærmere dato tilgår.”

Plats för 6 000 åskådare

Evenemanget skulle ha genomförts i Randers nya multiarena med plats för 6 000 åskådare. Men i en tid då högst tio får vara på samma plats är det förstås otänkbart.

– Vi är väldigt ledsna för detta, säger Randers borgmästare Torben Hansen till tidningen BilledBladet. 

– Men vi kan ju inte ge kronprinsparet en uppfattning om våra många spännande ”Rör dig för livet”-aktiviteter när församlingsförbudet är på tio personer.

Kommer en annan gång

Randers kommun har därför frågat kronprinsparet om besöket kan skjutas upp till en senare tidpunkt.

– Det har de sagt ja till. Vi gläder oss åt att få visa kronprinsparet våra ”Rör dig för livet”–aktiviteter när detta blir möjligt.

Frederik och Mary ställde in i stort sett alla sina åtaganden under våren och sommaren på grund av pandemin.

I augusti hände det. Mary sträckte fram handen till en förvånad generalsekreterare i Världsnaturfonden.Foto: BT / Skärmdump
”Det påminde mig om hur viktigt det är att vi hjälper varandra att följa rekommendationerna”, skrev Mary på Instagram.Foto: Danska kungahuset / Instagram

Först den 20 augusti återupptog Mary sina plikter – då med att delta i ett evenemang med Världsnaturfonden i Grenå.

Råkade skaka hand

Det var då hon väckte uppmärksamhet genom att av misstag hälsa på Världsnaturfondens generalsekreterare, Bo Øksnebjerg – med en handskakning.

– Jag glömde mig. Det påminde mig om hur viktigt det är att vi följer rekommendationerna, skrev Mary efteråt på Instagram.

I nästa vecka har kronprinsparet ytterligare ett antal uppskjutna engagemang – som ett näringslivsbesök i Nederländerna och kunglig jakt i Gludsted Plantage.

På torsdagen tänker dock Frederik som planerat vara på plats och lyssna när Köpenhamns Gosskör ger konsert i Köpenhamns domkyrka.

TV: Här får Nisse Hellberg pris som Årets Skåning

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!