Frazze fick avlivas – efter bluffköpet

Bara ett par veckor efter att Frazze kom till familjen blev han svårt sjuk.
Foto: Privat
Patrik Pettersson tvingades ta bort familjens lilla valp.
Foto: Privat

Patrik Petterssons familj hade länge drömt om en fransk bulldog.

När de tog kontakt med en försäljare i Helsingborg kunde kvinnan visa upp både veterinärintyg och chipmärkningsintyg, skriver Lokaltidningen.

Men snart blev valpen svårt sjuk.

– Tre veckor efter köpet blev Frazze dålig och till sist var vi tvungna att ta bort honom, berättar Patrik som vill varna andra.

Familjen kom i kontakt med den kvinnliga försäljaren den 10 april. När de åkte för att titta på valparna informerades de om att kullen bara bestod av hanar och att det fanns två kvar. 

– Den ena var väldigt liten och såg nästan undernärd ut. Vi frågade och hon sa att den föddes senare än de andra och därför var den mindre. Vi valde Frazze och hon visade intyg från veterinär och chipmärkning.

– Vi frågade om kvitto och hon svarade att det får man automatiskt när man anmäler till Jordbruksverket. Nu vet vi ju att det inte är så, säger Patrik Pettersson. 

Total lycka

Valpen kom hem till familjen i Svedala och fick namnet Frazze. Två veckor av valpmys och lek förflöt. Lyckan var total. 

Men plötsligt ringde telefonen. En person i Norrköping undrade om Patrik köpt en valp av försäljaren i Helsingborg. För de hade nämligen köpt valpen som familjen hade ratat. Efter bara en kort tid hade valpen blivit sjuk i Giardia, en parasit och blivit tvungen att avlivas.

– Men de hade köpt den från ett koloniområde, inte från lägenheten. Och då började vi förstås fundera. Samtidigt började Frazze bli dålig, han hostade och var hängig.

– Vi ringde veterinären och när de hörde symptomen frågade de om det var en smuggelhund. Vi svarade "Nej, vi köpte den av en kvinna i Helsingborg". Frasse fick antibiotika men några dagar senare började han spy.

Parasit i lungorna

Hundvalpen blev inlagd den 24 april och familjen informerades om att han hade Giardia, precis som den andra hunden. Enligt veterinären är det en sjukdom som nästan bara smuggelhundar drabbas av.

– Vi hämtade honom två dagar senare. Men i början av maj blev han sämre igen. Vi åkte in den 3 maj. Då hade han hostat hela natten och mådde så dåligt att vi inte vågade sova. 

Sjukdomen hade satt sig på lungorna och familjen tvingades fatta det tunga beslutet att avliva Frazze.

– Vi bestämde oss för att ta bort honom, för parasiten hade satt sig på lungorna. Det är jättetråkigt. Dessutom får vi ingen hjälp av försäkringsbolaget eftersom de anser att det är en smuggelhund.

Patrik Pettersson har polisanmält valpförsäljaren.

– Nu har fler familjer kontaktat oss och berättat samma historia. Vi har polisanmält och fått veta att kvinnan använde falskt namn, trots det känner polisen igen den här kvinnan sedan tidigare. Nu vill vi varna andra som vill köpa valp.

Tidningen Lokaltidningen var först med att rapportera om händelsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!