Frans Jeppsson-Wall har sommarlov, men har inte hunnit vila särskilt mycket. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURESFrans Jeppsson-Wall har sommarlov, men har inte hunnit vila särskilt mycket. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Frans Jeppsson-Wall har sommarlov, men har inte hunnit vila särskilt mycket.  Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Frans är den yngste personen någonsin att bli nominerad till priset Årets Skåning. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURESFrans är den yngste personen någonsin att bli nominerad till priset Årets Skåning. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Frans är den yngste personen någonsin att bli nominerad till priset Årets Skåning. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Frans: "Skåne har gjort mig till den jag är"

Publicerad

Frans Jeppsson-Wall är den yngste personen någonsin att bli nominerad till priset Årets Skåning. Men så har denna 17-åring också hunnit med mycket på kort tid. När han inte skakar hand med kungen eller besöker radioshower i utlandet trivs han allra bäst hemma Ystad.

– Skåne har gjort mig till den jag är i dag, säger han.

Det senaste halvåret har Frans Jeppsson-Wall bland annat betat av att vinna Melodifestivalen, sätta rekord på Spotify och uppträda för kungafamiljen under Victoriadagen.

– Jag var helt chockad i början att jag blev utvald att få uppträda, och jag var så fruktansvärt nervös. Jag skulle göra Timbuktus låt "Alla vill till himlen" och jag fick reda på det tre veckor innan att jag skulle köra den. Tre dagar innan hade jag inte tränat på den och hade panik. Jag stod verklige i sista sekunden innan i omklädningsrummet och körde den 300 gånger. Men det gick ju bra, och så fick jag skaka hand med kungen, det var kul.

Frans vinnarlåt i Melodifestivalen "If I were sorry" kom på femte plats i Eurovision song contest och gör nu succé världen över. Den har bland annat varit radioetta i Tyskland och vunnit stor popularitet i Hong Kong och på Island.

Rekord på Spotify

I Sverige slog den rekord på Spotify samma dygn som Frans framförde låten i Melodifestivalen, med hela 679 000 spelningar under ett enda dygn.

– Det var ju helt sjukt jag förväntade mig inte det. Efter första deltävlingen i Gävle redan på kvällen var jag på topp 50 på Spotify, jag tänkte bara "vad är detta?" och dagen efter så var den etta. Det är så mycket som händer, säger han.

Frans var nyligen i Tyskland på en promotionturné, även i Österrike har låten toppar spellistor.

– Det är helt fruktansvärt häftigt med de möjligheter som har öppnats för en eventuell Europaturné. Det är kul med allt som händer, men jag tar det som det kommer och vill inte bli för tagen av situationen och försvinna iväg i allt. Tekniskt sett har jag ju sommarlov och vill vara med vänner, säger Frans som haft en hektisk vår.

För tillfället är han ute på en Sverigeturné, han har bland annat spelat på Landskronafestivalen och i Båstad, eventuellt blir det något mer gig i Skåne men det är än så länge hemligt.

Längtar efter stranden

Innan han ska tillbaka till skolbänken och påbörja andra året på naturvetenskapliga programmet har han planerat att få vara helt ledig åtminstone en vecka.

– Då ska jag bada och bada och sola lite och sen bada igen, säger han.

Favorithänget är Brygga 1 vid Ystad Saltsjöbad.

– Där brukar jag hänga med alla vänner och där är alla snygga tjejer på sommaren, det är ju ett måste.

Frans förklarar att han är glad över att vara nominerad till Årets Skåning eftersom han trots utlandsår har absolut starkast band till södra Sverige.

– Jag är född och uppvuxen i Skåne, det är hemma för mig. Skåne har gjort mig till den jag är i dag. Jag har allt här, familj och vänner. När jag har varit i Sthlm så känns det skönt när man kommer hem och hoppar på cykeln och är nere på stranden på fem minuter. Det finns inget ställe jag trivs bättre på än i Ystad. Under denna hysteri är det här är det är som lugnast, säger han.

Frans blev känd redan som sjuåring när han gjorde hyllningslåten till Zlatan "Who's da man". Som gammal fotbollsspelare hålller han stjärnan fortfarande högt.

– Ja såklart jag älskar honom. Han är en legend, säger han.

Gillar han låten?

– Jag har träffat honom två gånger, ja han har sagt att han gillar den. Men vi har bara setts väldigt snabbt när jag var yngre och han sa väl typ "tjena grabben".

Susanne Lindén
Susanne Lindén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag