Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frans: "Skåne har gjort mig till den jag är"

Frans Jeppsson-Wall har sommarlov, men har inte hunnit vila särskilt mycket. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Frans är den yngste personen någonsin att bli nominerad till priset Årets Skåning. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Frans Jeppsson-Wall är den yngste personen någonsin att bli nominerad till priset Årets Skåning. Men så har denna 17-åring också hunnit med mycket på kort tid. När han inte skakar hand med kungen eller besöker radioshower i utlandet trivs han allra bäst hemma Ystad.

– Skåne har gjort mig till den jag är i dag, säger han.

Frans smultronställen i Ystad!

Tomten i Svarte

Det är en gräsplätt precis vid stranden som alla släktingar kommer till varje sommar. Det är så hemma som det kan bli. Där har jag tillbringat så mycket tid med familjen. Där finns ett litet minhus och så sitter vi i solstolar och solar och badar och klockan tre är det kaffe. Jag har inte hunnit vara där på länge.

Brygga 1

Vid Ystad Salstjöbad. Där brukar jag hänga med alla vänner och där är alla snygga tjejer på sommaren, det är ju ett måste.

Studion

Ett ställe jag trivs väldigt bra på är musikstudion. Den ligger lokalt i Ystad vid torget. Jag är där varje dag efter skolan.

Frans Jeppsson-Wall

Ålder: 17

Bor: I Ystad.

Familj: Mamma Maria, pappa Mark, tvillingsyster Filippa och lillebror Casper.

Gör: Musikartist, vinnare i Melodifestivalen 2016 med låten "If I were sorry". Den yngste att representera Sverige i Eurovision song contest sen Carola 1983. I den stora finalen placerade sig Frans på femteplats.

"If I were sorry" har svenskt rekord på Spotify med 679 000 spelningar under ett enda dygn.

Låten har legat etta på "Svensktoppen", såväl som på iTunes topp tio-lista. "If I were sorry" har även gjort succé i Tyskland där den varit den mest spelade i radio under en vecka och den har också nått stora framgångar i Hong Kong och på Island.

Aktuell: Med låten "Young like us" som har över en miljon spelningar på Spotify.

Favoritplats i Skåne: När vi skulle göra ett vykort till Eurovision song contest så åkte vi upp till Ales stenar klockan fem på morgonen, det var speciellt och väldigt fint.

Det senaste halvåret har Frans Jeppsson-Wall bland annat betat av att vinna Melodifestivalen, sätta rekord på Spotify och uppträda för kungafamiljen under Victoriadagen.

– Jag var helt chockad i början att jag blev utvald att få uppträda, och jag var så fruktansvärt nervös. Jag skulle göra Timbuktus låt "Alla vill till himlen" och jag fick reda på det tre veckor innan att jag skulle köra den. Tre dagar innan hade jag inte tränat på den och hade panik. Jag stod verklige i sista sekunden innan i omklädningsrummet och körde den 300 gånger. Men det gick ju bra, och så fick jag skaka hand med kungen, det var kul.

Frans vinnarlåt i Melodifestivalen "If I were sorry" kom på femte plats i Eurovision song contest och gör nu succé världen över. Den har bland annat varit radioetta i Tyskland och vunnit stor popularitet i Hong Kong och på Island.

Rekord på Spotify

I Sverige slog den rekord på Spotify samma dygn som Frans framförde låten i Melodifestivalen, med hela 679 000 spelningar under ett enda dygn.

– Det var ju helt sjukt jag förväntade mig inte det. Efter första deltävlingen i Gävle redan på kvällen var jag på topp 50 på Spotify, jag tänkte bara "vad är detta?" och dagen efter så var den etta. Det är så mycket som händer, säger han.

Frans var nyligen i Tyskland på en promotionturné, även i Österrike har låten toppar spellistor.

– Det är helt fruktansvärt häftigt med de möjligheter som har öppnats för en eventuell Europaturné. Det är kul med allt som händer, men jag tar det som det kommer och vill inte bli för tagen av situationen och försvinna iväg i allt. Tekniskt sett har jag ju sommarlov och vill vara med vänner, säger Frans som haft en hektisk vår.

För tillfället är han ute på en Sverigeturné, han har bland annat spelat på Landskronafestivalen och i Båstad, eventuellt blir det något mer gig i Skåne men det är än så länge hemligt.

Längtar efter stranden

Innan han ska tillbaka till skolbänken och påbörja andra året på naturvetenskapliga programmet har han planerat att få vara helt ledig åtminstone en vecka.

– Då ska jag bada och bada och sola lite och sen bada igen, säger han.

Favorithänget är Brygga 1 vid Ystad Saltsjöbad.

– Där brukar jag hänga med alla vänner och där är alla snygga tjejer på sommaren, det är ju ett måste.

Frans förklarar att han är glad över att vara nominerad till Årets Skåning eftersom han trots utlandsår har absolut starkast band till södra Sverige.

– Jag är född och uppvuxen i Skåne, det är hemma för mig. Skåne har gjort mig till den jag är i dag. Jag har allt här, familj och vänner. När jag har varit i Sthlm så känns det skönt när man kommer hem och hoppar på cykeln och är nere på stranden på fem minuter. Det finns inget ställe jag trivs bättre på än i Ystad. Under denna hysteri är det här är det är som lugnast, säger han.

Frans blev känd redan som sjuåring när han gjorde hyllningslåten till Zlatan "Who's da man". Som gammal fotbollsspelare hålller han stjärnan fortfarande högt.

– Ja såklart jag älskar honom. Han är en legend, säger han.

Gillar han låten?

– Jag har träffat honom två gånger, ja han har sagt att han gillar den. Men vi har bara setts väldigt snabbt när jag var yngre och han sa väl typ "tjena grabben".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!