Franciska, 69, har jobbat hela livet – nu är hon fattigpensionär

Den tolvåriga och döva springer spanieln Tass är tillsammans med katten högsta prio.
Foto: JENS CHRISTIAN/KVP
Att handla kan vara en riktig pärs när man lever på 7000 kronor i pension och dessutom vill tänka på miljön. När vi lämnar butiken har hon bara köpt ett paket mjölk och en brödlimpa på extrapris "till fåglarna", säger hon.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Franciska Uggla, 69, har arbetat hela sitt liv men får bara 7 000 kronor i pension –vilket gör henne till en av Sveriges alla fattigpensionärer.

För att få vardagen att gå ihop handlar hon så lite som möjligt men oron för framtiden finns alltid där.

– Man får inte bli sjuk, det finns ingen marginal till det, säger hon.

Franciska Uggla bor i ett renoveringsprojekt i Strövelstorp som hon hyr av sin dotter. Efter att ha separerat ville hon flytta från Hjärnarp närmare dotterns familj. Hon hade egentligen velat köpa ett eget hus men banken gav henne inte lån och om hon skulle äga hus ville myndigheterna dra in hennes bostadsbidrag – så nödlösningen fick bli att dotterns familj köpte det och sedan hyr Franciska. 

Hennes pension ligger på cirka 7 000 kronor i månaden och därmed är hon en av Sveriges 328 000 fattigpensionärer. 

– Det kan vara mycket oro förenat med det. Man ligger och funderar på "om jag nu förlorar mitt bostadstillägg, hur ska jag överleva?".

Men trots begränsad ekonomi sprudlar både Franciska och hennes hem av liv och energi. I varenda vrå har hon satt sin egen prägel. Fynd från naturen blandas med ärvda möbler. I krukväxterna hänger halsband och annat som glittrar och väggarna pryds av tavlor hon har målat själv.

– Det enda jag har köpt är soffan som jag köpte begagnad och skostället. Allt annat har jag ärvt eller hittat. Om man väntar dyker saker till slut upp, säger hon.

Hon visar sitt kylskåp där varorna inte direkt trängs. "Min dotter skulle slänga massa potatis men de tog jag hand om, kanske kan jag sätta dem".
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Hon har gjort bristen på pengar till en livstid och saknar för det mesta inte något. Hennes högsta prioritet är djuren och kunna behålla bilen som hon köpte begagnad.

– Jag försöker prioritera frihetsbehovet och bilen ger ju väldig frihet. Eftersom bensin är dyrt försöker jag begränsa turerna och slå ihop så många ärenden som möjligt. Jag hade velat åka till havet oftare men jag avstår.

"Man får inte bli sjuk"

Hon berättar att processen kring bostadstillägget har varit väldigt strulig och efter flytten drog myndigheterna först in hennes bidrag. Nu ska hon deklarera och vet fortfarande inte hur det blir – oron för att inte få behålla bidraget, eller att bli sjuk är stor.

– Man får inte bli sjuk, det finns ingen marginal till det. Jag har en bekant som fick cancer och hon hade inte klarat sig utan sin dotter. Sjukvårdsavgifterna räcker inte pengarna till. 

"Systemet är orättvist" säger hon om pensionärernas situation.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Hon upplever att många är i en liknande i situation i hennes omgivning och att många får en chock när de blir pensionärer.

– Systemet är orättvist. Många kan inte unna sig något extra, speciellt inte om de har någon sjukdom. Även om man har sparat och investerat i pensionsfonder hjälper det ändå inte. Det blir en obehaglig överraskning för många. 

Kämpar för miljön

För att få sin ekonomi att gå ihop köper Franciska så lite som möjligt. Till och med mat handlar hon så sällan hon kan. 

– Istället bakar jag bröd själv, jag plockar vilda plommon och gör jag sylt och när jag får tag på äpplen gör jag mos.

Hon tar tillvara på allt – både för ekonomin och miljön. När hon går ut med hunden Tass samlar hon samtidigt skräp som hon återvinner – om hon orkar en kasse om dagen.

– Jag samlar bland annat glasbitar och sånt så att inte djuren ska skära sig. Ligger det en tröja utomhus som ingen verkar hämta så tar jag hem den, tvättar den och skänker till välgörenhet som gör nya textiler av dem. 

Hon läser hon löpsedeln och på frågan om hon tänker på sina telefonkostnader är svaret självklart: "Ja!"
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

För att dryga ut pensionen har hon även blivit god man till två personer. 

– Jag tänkte att man måste försöka dra in lite pengar men inte att det skulle bli så personligt men man lär ju känna människorna och jag gör så gott jag kan.

Handlar på Netto och Willys

När hon ska handla åker hon till Netto och Willys inne i Ängelholm. Dessutom försöker hon handla så bra produkter hon kan, utan tillsatser och ekologiskt men samtidigt ekonomiskt. I den lokala lilla butiken handlar hon bara det absolut nödvändigaste – det blir för dyrt annars.

– Det gör handlandet till ett ett jobbigt projekt. Jag blir alldeles trött här inne säger hon samtidigt som hon går runt i butiken. 

Franciska Uggla visar en bild från när hon "storhandlade" tidigare i veckan: "Min dotter sa att jag borde ta en bild och visa er", säger hon.
Foto: Privat

Hon visar en bild från när hon "storhandlade" i veckan. Botten på kundvagnen är knappt täckt. Men tre paket smör köpte hon för att de var på extrapris.

Från början kommer hon från Stockholm men hon har bott i Skåne sedan 1968 – det är nära naturen hon trivs bäst.
Foto: JENS CHRISTIAN/KVP

Hemma igen visar hon en vacker men trasig gammal spegel som hon fått gratis och planerar att göra i ordning och sätta upp på väggen.

– Man får göra det bästa av det man har, säger hon.


Fakta

Namn: Fransisca Uggla

Bor: Hyr ett hus i Strövelstorp av sin dotter

Familj: Dottern med familj, hunden Tass och katten lill-katt

Gör: Fattigpensionär, drev tidigare ett litet företag som tillverkade ramlister tillsammans med sin dåvarande make.

Fritidsintressen: Natur, djur och måleri.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!