Thomas Carlzon, före detta direktör för Ikea Sverige, har av regeringen utsetts till ny landshövding i Kalmar. Foto: Arkiv
Thomas Carlzon, före detta direktör för Ikea Sverige, har av regeringen utsetts till ny landshövding i Kalmar. Foto: Arkiv

Från Ikea till Kalmar län – han blir ny landshövding

Publicerad

Thomas Carlzon blir ny landshövding i Kalmar län. 

Regeringen har på torsdagen utsett honom och förordnandet gäller till och med september 2020. 

Han var vd för Ikea Sverige AB mellan 2007 och 2015, därefter har han arbetat som konsult.

"Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande", säger Thomas Carlzon i ett pressmeddelande.

Han efterträder Stefan Carlsson som i samråd med regeringen kom överens om att förordnandet som landshövding skulle upphöra i fjol.

"Efterlängtad"

Länsrådet Malin Almqvist kommenterar utnämningen i ett pressmeddelande på länsstyrelsens hemsida:

"Jag hälsar vår nya Landshövding mycket varmt välkommen till Kalmar län och vår Länsstyrelse. Han är mycket efterlängtad. Vi ser fram emot att få arbeta ihop med Thomas i utvecklingen av länet och Länsstyrelsen", skriver hon där.

Den nya landshövdingen ser även han fram emot att få flytta till Kalmar, som han beskriver som en "vacker del av Sverige".

– Länet har stora utvecklingsmöjligheter med en stark entreprenörsanda där jag kommer att bidra med mina kunskaper och erfarenheter från näringslivet. Jag är övertygad om att utveckling kräver stor samverkan mellan alla aktörer i länet, säger han i en kommentar till Länsstyrelsen.

 

Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag