Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HA-profilens nya liv – som sopgubbe

Prålig stil. Brian Sandberg, här fotograferad i hans vita skinnväst och karaktäristiska glasögon. Tack vare sin pråliga klädstil har gängveteranen kallats "Gucci-rockeren" och "jet set-rockeren".
Foto: Bonnerup Claus / POLFOTO
Ny karriär. Nuförtiden har Brian Sandberg lämnat den våldsamma rocker-miljön och i stället satsat på en karriär som sophämtare, säger han själv. Bilden är från ett annat sammanhang.
Foto: Anton Wikström

Danmarks mest kända gängman, Brian Sandberg, 50, har varit medlem i både Hells Angels och Bandidos.

Men nu har "jet setrockaren" tröttnat – och blivit sopgubbe.

– Det är ett mycket tungt arbete, det går inte en dag utan att jag svettas i pannan, säger han till tidningen BT.

Brian Sandberg växte upp i Slagelse på Själland och drömde om att bli proffsboxare. I stället blev han dörrvakt. Via ett fängelsestraff för inblandning i en knarkhärva lärde han känna den morddömde Hells Angels-mannen Rene Nøddeskov Ludvigsen och blev senare själv medlem i klubben.

Men 1998 kastades han ut ur Hells Angels i så kallad "bad standing" efter påstådda brott mot klubbens interna regler. Senare togs han till nåder och blev medlem igen och lyckades jobba upp sig till en högre position i gänget.

Högprofilerad gängman

Några år senare var det dock dags för den, vid det här laget, högprofilerade gängmannen som gick under namnen "Gucci-rockeren" och "jet set-rockeren" (på grund av sin förkärlek till pråliga kläder och svindyra solglasögon) att lämna gänget igen.

I stället gick han 2012 till ärkerivalerna i Bandidos. Men tiden där blev kort. Efter att ha ertappats i en het sexchatt med en klubbkamrats exfru åkte han under våren 2015 ut igen, återigen i "bad standing".

– Jag är besviken. Jag har inte sett det komma. Han känner till våra regler och det är som att köra mot rött ljus, sa Bandidos Europapresident Michael Rosenvold då.

Men livet i gängvärlden är nu historia, påstår Brian Sandberg.

Går upp tidigt

Numera ringer klockan tidigt på morgnarna hemma hos den ärrade gängmannen.

Men i stället för att sätta sig på motorcykeln och köra till klubbhuset går han upp och går till jobbet, som vilken dansk som helst.

Den forne "Gucci-rockeren" har lämnat sin kriminella livsstil och blivit sopgubbe hemma i Slagelse och med en arbetstid som börjar redan klockan fem.

I intervjun med tidningen BT berättar Brian Sandberg om sitt nya liv och om hur han fick jobbet.

– Jag flyttade hem till Slagelse för att ta hand om min mamma som är sjuk. En dag kom det förbi några sopgubbar, jag kände en av dem och frågade vem jag skulle ringa för att få ett jobb, säger han till tidningen.

Den nyblivne 50-åringen fick chefens nummer, ringde och blev anställd. Enligt honom själv är det här slutet på livet i rocker-miljön och början på en ny karriär långt bort från brott och straff.

"Gucci-rockeren" vill ge tillbaka

Nu vill han ge tillbaka till samhället. Ett uppvaknande var, säger han, när han nyligen opererades för cancer.

– När man blir omhändertagen och ompysslad ska man själv ge tillbaka. Det har bara tagit lång tid för mig att inse det, säger han till BT.

Han konstaterar också att det nya livet skiljer sig en hel del från det gamla i mc-miljön. Inte minst tjänar han betydligt mindre mot tidigare då han bland annat försörjde sig som livvakt åt den skandalomsusade affärsmannen Stein Bagger. Då lyfte han en månadslön på motsvarande 360 000 svenska kronor.

– Vill man leva ett helt vanligt liv så är lönen som sopgubbe inte alls dålig. Klarar man sig inte på det så är man en idiot.

Det här är Brian Sandberg

Hög ledare i HA

I samband med att Brian Sandberg avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för inblandning i en knarkhärva blev han 1991 medlem i Hells Angels i Danmark.

Han blev snabbt en av de högsta ledarna i klubben.

Tvingades lämna

1998 tvingades han lämna Hells Angels efter brott mot klubbens egna interna regler. Bland annat ska han ha lurat av en provmedlem pengar.

Blev livvakt

Efter utsparkningen for han utomlands och var bland annat livvakt åt Stein Bagger.

Bytte till Bandidos

Brian Sandberg togs till nåder av Hells Angels och blev åter medlem men lämnade klubben återigen i slutet av 2012 för att i stället gå till Bandidos.

Men även Bandidos sparkade ut honom våren 2015 efter att han figurerat i en sexchatt med en exfru till en av klubbens medlemmar.

Inte välkommen

I samband med det kungjorde Hells Angels att Brian Sandberg inte kunde räkna med att återvända till sina forna kamrater.

"Sandberg kommer inte tillbaka till oss. Han kastades ut, och är fortfarande oönskad i vår miljö. Det är hans person, han passar inte in hos oss och uppenbarligen inte hos Bandidos", sade HA:s presstalesman Thomas Gramstrup till Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!