Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Främmande makt kan ha varit med vid övning

Under mitten av augusti och i början av september ägde stora militärövningar rum i Skillingaryd och Hagshult. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle)
Foto: Lasse Svensson
Övningen i Skillingaryd var en internationell militärövning där runt tusen soldater från 20 nationer i Europeiska försvarsbyrån deltog. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle)
Foto: Lasse Svensson

Främmande makt kan ha varit på plats under militärövningar i Småland senaste månaden.

Försvarsmakten har i alla fall noterat utländska fordon i anslutning till övningar på Hagshults flygbas och skjutfältet i Skillingaryd, skriver Värnamo Nyheter.

– Men det kan ju röra sig om gästabetare och utlandsregistrerad yrkestrafik som passerar, säger Jan Bohman, informationschef vid Militärregion Syd.

– Vi kan inte rakt av dra slutsatsen av att det rör sig om spionage

Under mitten av augusti och i början av september ägde stora militärövningar rum i Skillingaryd och Hagshult. Övningen i Skillingaryd var en internationell militärövning där runt tusen soldater från 20 nationer i Europeiska försvarsbyrån deltog. Övningen på Hagshult fingerade att finskt flyg anföll Sverige och intog Gotland. Där deltog också runt 1000 militärer.

Vid båda dessa tillfällen kan alltså främmande makt ha varit på plats, enligt Förvarsmakten.

– Vi uppfattar att det var fordon från olika länder vid våra övningar. Det kan ske på ett sofistikerat sätt och vara inom lagens råmärken, men vi tror att de kan vara där för att skaffa sig underrättelser, säger Jan Bohman till VN.

Jan Bohman förtydligar dock för Kvällsposten att utländsk närvaro vid stora svenska övningar är en generell iakttagelse som inte bara gäller de småländska övningarna. Dessutom kan de utländska fordonen ha legitimt skäl till att befinna sig på platsen. Det kan vara gästarbetare som bara råkar befinna sig på platsen eller utlandsregistrerade lastbilar i arbete.

Men förutom de reservationerna så finns det ett reellt utländskt intresse för vad svensk militär håller på med.

– Det är tydligt att främmande makt är intresserade av vår kunskap, de inhämtar underrättelser och kartlägger, säger Jan Bohman till Kvällsposten.

Tipslinje mot spionage

Bara häromdagen gick Försvarsmakten ut och vädjade till allmänheten om att få in tips och observationer om eventuellt spionage mot svenska mål. Samtidigt öppnade en tipslinje där allmänheten kan förmedla sina iakttagelser.

– Vi är ju intresserade av att få in iakttagelser av sådant som avviker från det normala, säger Jan Bohman som berättar att det redan kommit in en del tips.

De iakttagelserna ska sedan bedömas och behandlas av specialister.

– men det här är ännu i sin linda.