Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fräcka stölden av barnens favoriter: ”Otroligt ledsna”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Efter stölden av de två kapybarorna är anläggningen tom.
Foto: Privat

Djurparken hade äntligen fått sina två kapybaror som snabbt blev snabbt barnens favorit. 

Men nu är anläggningen tom – någon har stulit de sällsynta djuren. 

– Vi väntade i 20 månader på dem. Alla är otroligt ledsna, säger Jacob Tinggaard vid Øens Dyr i Danmark.  

Kapybaror, eller vattensvin som de också kallas, är världens största gnagare. Fullvuxna kan de bli 130 centimeter långa och väga upp emot 65 kilo. 

Men de två kapybarorna som för en tid sedan anlände till djurparken Øens dyr på södra Själland var inte alls så stora. De var bara fyra månader gamla och hade precis gjort sig hemmastadda i sin anläggning. 

Det var förra helgen när Jacob Tinggaard gick morgonrundan i parken som han upptäckte att något var fel. Han såg inte till kapybarorna. 

– Jag förstod ingenting, hade de på något sätt fått vingar och flugit ut till andra sidan stängslet, säger han till TV2 som först skrev om händelsen. 

Men sen insåg han att någon klippt upp stängslet och det syntes tydliga fotspår. Djuren var stulna. 

Kapybarorna var efterlängtade på Øens dyr som är en anläggning som drivs med hjälp av socialt utsatta unga och barn. 

– Det finns inte så många möjligheter att få tag på kapybaror. Vi väntade i 20 månader på det här paret, säger Jacob Tinggard. 

Djurparken hade väntat på sina kapybaror i 20 månader.
Foto: Privat

Har gjort dem tama

Djuren kan vara aggressiva om sammansättningen i flocken inte fungerar. Men de två kapybarorna på Øens dyr är lika gamla och hade växt upp med varandra sedan de var små. 

– Våra frivilliga har suttit med dem i nästan en timme om dagen för att göra dem tama och vana vid människor. Nu är alla väldigt ledsna, säger Jacob Tinggard. 

I ett inlägg på Facebook, som nu delats över 18 000 gånger, har djurparken efterlyst sina vattensvin. 

”Till er, som tycker det är okej att stjäla från en liten djurpark som drivs utan vinstintresse och som bara försöker göra sitt bästa inte bara för djur och gäster utan även för utsatta människor, vill vi innerligt uppmana att tänka om och lämna tillbaka djuren till oss”, skriver man. 

Stölden är anmäld och polisen hoppas på hjälp från allmänheten.

– Det finns människor som vistas i miljöer där exotiska djur är väldigt eftertraktade. Om någon hör något, eller ser något i de här stängda grupperna på Facebook som vi inte har tillgång till, är det självklart upplysningar vi vill ha, säger polisinspektör Mads Justesen till TV2

TV: Gladare nyheter om kapybaror

Här upptäcker små kapybarorna sin utegård på Berlin Zoo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!