Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fräcka åldringsbrottet – distraherade med purjolök

Med hjälp av en purjolök bestal två gärningsmän en kvinna.Foto: TOMAS LEPRINCE
Åldringsbrotten drar genom Sverige.Foto: Pressens bild

På kort tid har flera åldringsbrott inträffat i södra Sverige och tricken blir allt märkligare.

I det senaste fallet bestal en gärningsman en 75-årig kvinna med hjälp av en purjolök. 

– Kvinnan fick intrycket av att han ville ha hjälp, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Syd.

Den senaste tiden har en våg av åldringsbrott dragit över Sydsverige och tillvägagångssättet är det samma även om detaljerna varierar.

De senaste är ett något udda fall i Oskarshamn där tjuvarna använde sig av en purjolök för att stjäla från en dam i 75-årsåldern, vilket även Östra Småland nyheterna skrivit om.

– En kvinna stod vid grönsaksdisken när det kom fram någon som talade ett utländskt språk och viftade med en purjolök. Kvinnan får intrycket att han vill ha hjälp. Någon annan står bakom henne märker hon men hon kopplar inte ihop det, säger Robert Loeffel.

En stund efter att personerna lämnat kvinnan så upptäckte hon att hennes väska var öppen och plånboken borta.

Arbetar i par

Enligt polisen åker stöldligor runt över Sverige till olika orter, speciellt större städer, där de utför åldringsbrott. Ett vanligt fenomen är det så kallade karttricket där de kommer fram med en karta och frågar efter vägen samtidigt som de tar värdesaker.

– Enligt mitt intryck pågår det ständigt. De använder alla sorters trick. De stannar på en ort kort för en quick fix, sedan reser man vidare. Man vill undvika att uppehålla sig på samma ställe för att folk kan känna igen en, det är oerhört utstuderat, säger Robert Loeffel.

I många fall arbetar två tjuvar tillsammans där den ene går fram till en äldre person som är ensam i till exempel affären eller på en offentlig plats. På något sätt distraherar den ena personen offret medan kumpanen snor plånböcker eller bankkort.

– Det är mycket handväskor de är ute efter och speciellt inriktar de sig på äldre personer som är mer utsatta. Det är vanligt att någon har väskan i sin kundvagn och sedan vänder sig om och blir bestulen när den tappar uppmärksamheten, säger Robert Loeffel.

Varnar äldre

Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region Syd.Foto: JENS CHRISTIAN

För att ta fast åldringsligorna är polisens främsta verktyg Cirkagruppen i Göteborg som är specialiserade på den här typen av brott. När fall dyker upp är det inte ovanligt att de känner igen gärningspersonerna från tidigare fall via övervakningsbilder. 

Trots det är polisen alltid intresserade att få in tips från allmänheten och polisen uppmanar äldre i större städer att vara på sin vakt. 

– Om det kommer fram någon du inte känner som har ett ovanligt beteende då ska du känna en varningsklocka. Ta ett kraftigt tag om väskan och håll handen för öppningen. Undvik att ha den över axeln utan ha den gärna på magen så du ser den. Lämna aldrig någonsin väskan i en kundvagn, säger Robert Loeffel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!