Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fräck konststöld på Per Gessles hotell

I fjol stals fyra tavlor från Per Gessles lyxhotell i Tylösand. I helgen slog tjuvarna till igen.
Foto: Anna Hã Llams / Expressen
Den här gången försvann ett av ett av den holländske stjärnfotografen Anton Corbijns självporträtt som är en del av en större serie.
Foto: Cornelia Nordström
Halmstadssonen Per Gessle tog över Hotel Tylösand sommaren 1995 tillsammans med Björn Nordstrand.
Foto: Niklas Henrikczon

Hotel Tylösand har råkat ut för nya konststölder.

Natten mot söndag försvann någon med ett fotoverk av den holländske stjärnfotografen Anton Corbijn.

– Det är otroligt tråkigt och jag hoppas verkligen att de ska komma tillrätta, säger galleristen Malin Henningsson.

För ganska precis ett år sedan råkade Hotel Tylösand, som Per Gessle är delägare i, och galleriet Tres Hombres Art ut för en fräck konstkupp.

Under ett par månader var fyra verk av fotograferna Martin Bogren och Henry Diltz spårlöst försvunna innan de skickades tillbaka till hotellet.

– Den gången verkade någon få kalla fötter för vi fick tillbaka tavlorna i ett paket som var skickat från Uppsala och avsändaren var Gustav Vasa, säger Malin Henningsson.

Ofullständig serie

Men under helgen var det dags igen.

Den här gången blev hotellet av med ett fotoverk i den holländske stjärnfotografen Anton Corbijns serie med självporträtt. Fotografen har tagit bilder på sig själv där han gestaltar olika kända personer som Frank Zappa, Janis Joplin och Neil Young.

Enligt Malin Henningsson är det stulna verket i sig inte särskilt värdefullt. Enskilda verk säljs vanligtvis inte på det sättet, men den större serien är nu inkomplett.

– Och det påverkar förstås värdet på hela serien, säger Malin Henningsson.

Tres Hombres Art grundades i slutet av 1980-talet av Per Gessle och Lars Nordin och just tillgängligheten har hela tiden varit en av galleriets grundstenar.

Galleriet är i ständig förändring och för tillfället hänger runt 400 verk runtom i hotellet.

– Vi har förstås tagit den diskussionen om det överhuvudtaget är möjligt att ha så pass värdefulla verk och visa dem som vi gör. Det är jättetråkigt om vi inte ska kunna visa intressant fotokonst på grund av att folk inte låter grejerna vara, säger Malin Henningsson.

Ägaren: "Sover dåligt"

Enligt Malin Henningsson är det också många besökare som åker till Tylösand särskilt för att titta på galleriets verk utan att bo på hotellet.

– Vi försöker öka säkerheten hela tiden, men det är svårt att skydda sig.

Stölden är polisanmäld och enligt ägaren Lars Nordin finns det också ett bra signalement på tjuven via hotellets säkerhetssystem. Vittnen har även sett tavlan senare under natten.

– Jag tror att den här killen sover ganska dåligt och jag hoppas att han, eller någon i hans närhet hör av sig, säger Lars Nordin till Hallandsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!