Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fängelse för bilder på militära skyddsobjekt

Straffet skärps för en skånsk man i 50-årsåldern som åkt omkring och tagit bilder av militära anläggningar, master och skyddsobjekt.

Helsingborgs tingsrätt dömde honom till åtta månaders fängelse. Nu höjer hovrätten straffet till ett års fängelse.

All bevisning är hemlig – och Försvarsmaktens vittne var anonymt.

Den dömde mannen, som är bosatt i den norra delen av Skåne, har under lång tid samlat på och kartlagt hemliga militära anläggningar och skyddsobjekt i Sverige. 

Mannen var starkt intresserad av militära skyddsobjekt och samlade på bilder uppgifter om dem.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En del tidigare hemliga militära anläggningar kan fotograferas ostraffat. Som Femörefortets kanoner i Oxelösund.
Foto: Per Rödseth

Han åtalades i vintras för innehav av material om 37 hemliga militära anläggningar över hela Sverige. Uppgifter pekade på att han även besökt skyddsobjekten.

Rättegången i Helsingborg i slutet av april 2020 hölls bakom stängda dörrar. Målet har hela tiden skyddats av stark försvarssekretess.

Försvarsmaktens hemliga vittne

Försvarsmaktens synpunkter på materialet, och på hur skadligt det skulle vara om uppgifterna blev offentliga, gavs av ett vittne som bara betecknades som FM053.

Faran var, enligt FM053, att ”ett uppenbarande av uppgifterna till främmande makt inte enbart kunnat, utan även skulle, medföra men för Sveriges säkerhet”.

Domen på åtta månaders fängelse för grov obehörig befattning med hemliga uppgifter kom i början av maj – och överklagades av mannen.

– Tingsrätten anser att mannen har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet och dömer mannen till åtta månaders fängelse, sa lagmannen Ylva Norling Jönsson i Helsingborg då.

Hovrätten skärper straffet

Nu har alltså hovrätten över Skåne och Blekinge ändrat domen och skärpt straffet till ett års fängelse. Maxstraffet är fyra år.

I sin dom skriver hovrätten att den skånske mannen inte brytt sig om den risk hans insamling av uppgifter har utgjort.

”Hovrätten gör bedömningen att även om (han) hade haft insikt i att det skulle medföra betydande men för Sveriges säkerhet om främmande makt fick tillgång till materialet hade det inte avhållit honom från att befatta sig med detta.”

”Enligt hovrätten är straffvärdet högre än vad tingsrätten funnit och motsvarar fängelse i ett år.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!