Det var på ett övergångsställe som två personer blev påkörda av en polisbil. Foto: André TajtiDet var på ett övergångsställe som två personer blev påkörda av en polisbil. Foto: André Tajti
Det var på ett övergångsställe som två personer blev påkörda av en polisbil. Foto: André Tajti
Polisbilen var under utryckning när personerna kördes på. Foto: André TajtiPolisbilen var under utryckning när personerna kördes på. Foto: André Tajti
Polisbilen var under utryckning när personerna kördes på. Foto: André Tajti
Foto: Martin Cejie HegardtFoto: Martin Cejie Hegardt
 Foto: Martin Cejie Hegardt
Foto: Mikael NilssonFoto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson

Två fotgängare påkörda av polisbil

Publicerad

En man och en kvinna, båda i 50-årsåldern, blev påkörda på ett övergångsställe av en polisbil under utryckning i Landskrona klockan 18.41.

Mannen avled senare, medan kvinnan är allvarigt skadad.

– Det såg riktigt illa ut, säger vittnet Anders Söderström, 72.

Poliserna i olycksbilen ska förhöras om händelsen.

På torsdagsmorgonen är kvinnans tillstånd fortfarande allvarligt.

Olyckan inträffade på ett övergångsställe i centrala Landskrona.

Polisbilen körde på två gående personer som båda skadades. Både mannen och kvinnan har förts allvarligt skadade med ambulans till sjukhus.

– Polisbilen tillhör polisområde Nordväst. Den var beordrad till ett ärende i Helsingborg, ett dödsfall i hemmet, säger Calle Persson.

– Jag vet inte om de har kört med sirener och blåljus. Men dödsfall är prioriterade ärenden.

Befäl till platsen

Polisen har skickat yttre befäl till platsen för att leda utredningsarbetet. Dessutom har personal från trafikenheten kommenderats dit för att säkerställa att platsen och omständigheterna dokumenteras.

Avsikten är att utredningsarbetet på platsen inte ska skötas av de inblandades närmaste kolleger.

Det fanns två poliser i bilen när olyckan inträffade – föraren och en kollega. Båda tillhör polisområde Nordväst.

– Jag har ingen uppgift om att de ska ha blivit skadade, säger Calle Persson.

Bilen fortfarande kvar

– De kommer att förhöras om det som har inträffat. Det finns ännu inget beslut huruvida de ska fortsätta sin tjänstgöring eller tas ut tjänst. Vi har dessutom polisresurser på väg till sjukhuset.

Ännu en timme efter påkörningen stod polisbilen kvar på platsen, med tydligt synliga skador på högre främre flygel.

72-årige Anders Söderström såg inte olyckan – men han hörde smällen när han klev ut genom dörren.

– Det var en kraftig smäll. Jag såg hur polisbilen stannade ungefär 50 meter efter övergångsstället och poliserna sprang tillbaka till platsen. Då låg en backspegel och lite plastdelar från bilen på gatan, berättar han.

Hade just fått möte

– Polisbilen hade fått möte precis vid övergångsstället och den mötande bilen stannade på andra sidan gatan. De som satt i den kom också fram. Ytterligare en polisbil kom väldigt snabbt till platsen. De var minst fyra poliser som jobbade med att försöka hjälpa de skadade.

Anders Söderström berättar att han hjälpte till på sitt sätt genom att hejda övrig trafik så att poliserna kunde jobba ostört med offren.

– De höll på länge. Det tog säkert 20 minuter innan det kom ambulanspersonal och avlöste dem. Det var fem–sex grader kallt så jag sa till dem att hämta filtar till de skadade. De hade gula filtar i polisbilen som de tog ut.

"Var uppskakande"

Anders Söderström har ingen uppfattning om själva olycksförloppet eftersom han kom ut just när smällen hördes. Han säger att en av poliserna i den påkörande bilen stod kvar och grät på gatan. Två kvinnor försökte trösta polisen.

– Jag var sjukvårdare i lumpen, så jag har sett en del. Men det här var uppskakade, säger han.

De båda personerna, båda i 50-årsåldern, som blev påkörda fördes till Skånes universitetssjukhus i Lund. Där avled mannen under kvällen. Kvinnan var då allvarligt skadad.

– Deras anhöriga är underrättade, säger Lina Miller, presskommunikatör.

På torsdagsmorgonen vårdas kvinnan på intensivvårdsavdelningen.

– Läget är fortsatt allvarligt, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Kolleger från Lund förhör

Utredningen på platsen är avslutad och avspärrningen släppt. Den utfördes av poliser från trafikenheten.

– Den är länsövergripande, så de patrullerna är inte knutna till Landskrona, säger Calle Persson.

Förhör med poliserna som körde bilen, däremot, görs av personal från Lund eftersom man inte vill att de egna kollegerna gör det.

– Det har skett i samråd med ledningen, säger Calle Persson.

Poliserna har alkotestats, precis som alla andra bilister som är med i trafikolyckor. Utredningen kommer sedan att skötas av Polisens internutredningen (IU), en egen avdelning inom Rikspolisstyrelsen.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag