Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotbollstränarna stoppade misstänkte våldtäktsmannen

Fotbollstränarna Rickard Nilsson, 44 Christian Selander, 35 och Jonatan Nilsson, 33, stoppade den misstänkte våldtäktsmannen från att smita. Foto: Privat
Badplatsen i Örkelljunga kommun där händelsen inträffade. Foto: Läsarbild

Tre fotbollstränare gjorde en hjälteinsats när en minderårig flicka blev utsatt för ett övergrepp på en badstrand under lördagen.

När flickans mamma plötsligt skrek att någon skulle ringa polisen såg tränarna till att hålla kvar den misstänkte tonårspojken som försökte smita.

– Man vill gärna tro att alla andra hade gjort samma sak, säger fotbollstränaren Christian Selander, 35.

Under lördagen var fotbollslaget Perstorp Bälinge IK:s 10-åriga pojkar och deras tre ideella tränare Rickard Nilsson, 44, Christian Selander, 35 och Jonatan Nilsson, 33 på en badplats i Örkelljunga kommun. Idrottsklubben var på fotbollsläger och det fina vädret till ära var de och badade.

Allt var idylliskt tills ett skrik plötsligt ekade över stranden.

– Plötsligt kom en mamma och skrek mot två tonårskillar, man märkte att hon var upprörd och väldigt arg, säger Jonatan Nilsson, 33.

Stoppade gärningsmannen

Fotbollstränarna förstod snabbt att något allvarligt hade hänt.

– Mamman menade att hennes minderåriga dotter hade blivit utsatt för någon sorts övergrepp, säger Jonatan Nilsson.

Den misstänkte gärningsmannen försökte lämna platsen men fotbollstränarna stoppade dem.

–  De menade att de inte hade gjort något men vi sa till dem att då får ni vänta på polisen och säg att ni är oskyldiga, säger Christian Selander, 35.

Fotbollstränarna såg till att deras pojkar gick upp från vattnet. Jonatan stannade med 10-åringarna på stranden medan Rickard och Christian tog de misstänkta tonårskillarna avsides.

– Vi såg till att de var på en plats lite längre ifrån stranden, det var vid någon slags toalett eller något, säger Jonatan Nilsson.

Tonårspojke misstänks för våldtäkt

Under tiden kom polisen till platsen och grep en av tonårspojkarna som nu är misstänkt för våldtäkt på den minderåriga flickan. I efterhand har polisen tackat fotbollslaget för deras insats.

– Fotbollslaget som ingrep handlade rådigt som höll kvar gärningsmannen på platsen och vi vill verkligen tacka dem, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Calle Persson, presstalesperson vid polisen region Syd, berättar att polisen är tacksamma över fotbollstränarnas insats. Foto: Polisen

Polisen säger att männens insats kommer hjälpa dem med den fortsatta utredningen.

– Hade gärningsmannen hunnit ta sig därifrån så hade han ju kanske hunnit förstöra spår, nu blir det hela mycket enklare och det har gett oss bra förutsättningar att gå vidare med det här, säger Calle Persson.

Fotbollstränarna ser sig dock inte själva som några hjältar. De är förvånade över att inte fler reagerade.

– Det var så mycket folk men ingen reagerade direkt och vi kände att någon måste göra det. Man hoppas ju att någon annan hade gjort det om det inte var vi. Man vill gärna tro att alla hade gjort samma sak. Men när polisen kom blev många väldigt chockade och rädda och kom sedan och frågade vad som hade hänt, säger Christian Selander.

I efterhand kom även mamman fram till tränarna och tackade för vad de hade gjort.

– Hon var väldigt skärrad, och upprörd, det märkte man tydligt, men hon var tacksam, säger Jonatan Nilsson.

"Det här är så hemskt"

Fotbollspojkarna var senare fulla av frågor och flera oroliga föräldrar hörde av sig till tränarna – men det bestämdes att lägret ändå skulle fortgå som planerat.

– Vi satt oss ner sen och pratade om det som inträffat. Man märkte att många av våra killar var chockade och rädda, men vi fick till ett bra snack och vi pratade om vad som hänt och vad som är rätt och fel. Man måste vara pedagogisk, de är inte så gamla, säger Jonatan Nilsson.

 

LÄS MER: Tonårspojke misstänks för våldtäkt 

 

Senare fick fotbollstränarna lämna sina vittnesuppgifter till polisen som lovat att de ska kontakta dem. De hoppas nu att polisen så småningom kommer komma och prata med 10-åringarna.

– Man märkte att även polisen var tacksamma och våra killar är ju fulla av frågor nu så det hade varit bra om de kom och pratade med dem, det hoppas vi att de gör, säger Jonatan Nilsson.

Samtidigt går tankarna till flickan och hennes mamma som varit med om det hemska, säger tränarna.

– Det här är ju så hemskt. Vad kan man säga till dem som har varit med om detta. Det är svårt att beskriva, vi har tankarna hos dem, säger Jonatan Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!