Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotbollstränaren avslöjad med knark för 25 miljoner

Polisen har inte lyckats komma vidare med vart det stora narkotikapartiet var ägnat. Foto: Polisen
Det var efter ett tips från polisen i Holland som svensk polis kunde följa lastbilen efter att den kört av färjan i Trelleborg. I lasten på småbarnspappans släpvagn fanns narkotika för nästan 25 miljoner kronor. Foto: Polisen
Från polisens helikopter kunde man se hur småbarnspappan körde till synes planlöst omkring i villasamhället innan han stoppades av polisen. Foto: Polisen

Den 35-årige småbarnspappan levde dubbelliv i den skånska idyllen.

På dagarna var han familjefar och tränare i byns fotbollslag.

Bakom ryggen på alla ägnade han sig också åt narkotikaaffärer. När polisen slog till fanns knark för 24 632 000 kronor på det hyrda bilsläpet. 

Småbarnspappan levde familjeliv på en mindre ort i nordvästra Skåne. Han var gift, hade barn och arbetade heltid på en fabrik.

Mannen var dessutom engagerad i sonens pojklagsfotboll som uppskattad tränare.

Den 10 oktober förra året slogs dock tillvaron fullständigt sönder för både mannen och hans familj.

Föga anade invånarna vad som var på gång när de hörde ljudet av polisens helikopter i skyn.

Men helikoptern var utsänd för ett enda uppdrag - att spana och skaffa bevis på en misstänkt knarkleverans.

Fick tips

Svensk polis hade tidigare fått uppgifter från en holländsk polisutredning att en nederländsk lastbil var på väg mot Sverige med cannabis i lasten.

När den utlandsregistrerade lastbilen körde av färjan i Trelleborg följdes den efter från luften av polisens helikopter.

Flera civila polispatruller dirigerades också efterhand att på avstånd följa efter det aktuella fordonet.

Bilden är tagen från polisens helikopter och visar när lastbilen med narkotika anländer till sin destination i nordvästra Skåne. Foto: Polisen

I nordvästra Skåne körde ekipaget av från E6 och in på mindre vägar. Från luften kunde helikoptern hela tiden följa och fotografera händelseutvecklingen med hjälp av mörkerkamera.

I en vändplats gjorde lastbilen plötsligt stopp. Samtidigt körde en personbil med påkopplad släpvagn fram. 

På polisens bilder syns hur flera personer rör sig mellan fordonen och hur kartonger lastas över till släpet.

246 kilo knark

Den 35-årige småbarnspappan var den som satt vid ratten - och i lasten hade han nu 246 kilo cannabis packat i elva bruna wellpappkartonger.

Enligt polisens omräkning skulle narkotikan på gatan vara värd sammanlagt 24 632 000 kronor.

I släpet som hängde efter småbarnspappan fanns narkotika för i det närmaste 25 miljoner kronor. Foto: Polisen

Från helikoptern kunde polisen konstatera hur småbarnspappan därefter till synes planlöst körde omkring i det lilla villasamhället.

Vid ett tillfälle ringde han till sina föräldrars hus, där ett syskonbarn svarade. Föräldrarna var bortresta men syskonbarnet fanns i huset.

Polisen misstänker att småbarnspappans avsikt varit att gömma narkotikan i föräldrarnas fastighet - men att han inte velat ta risken att dyka upp så länge syskonbarnet fanns där.

I stället greps småbarnspappan på en vanlig villagata, i inte långt från sin egen bostad.

Stoppade hustrun

Ungefär samtidigt körde en polispatrull fram mot småbarnspappans egen fastighet och stoppade hustrun från att gå in i sitt eget hus.

Hustrun fick kortfattat berättat för sig vad som hänt och berättade spontant att maken för tiotalet år sedan suttit fängslad för narkotikabrott.

Blandbeslagen fanns bland annat gummihandskar som polisen misstänker skulle användas för att dölja fingeravtryck. Foto: Polisen

Hon upplevde dock att han lämnat det livet bakom sig. Paret hade inte heller några hemligheter för varandra, enligt hustrun. Familjen hade inte heller några skulder utöver lånen på huset.

Förra året hade småbarnspappan dock ånyo dömts för narkotikabrott och blivit av med körkortet. 

I polisförhören och hela vägen in i rättssalen har småbarnspappan sedan vägrat att uttala sig om händelsen.

Dömd i tingsrätten

Efteråt har det bevisats att lastbilen lämnat av narkotika på flera andra platser i södra Sverige. Åklagaren påstod under rättegången att småbarnspappan förvärvat narkotikan i överlåtelsesyfte. Men hans roll har inte gått att bevisa.

Vid förhör med hustrun har hon förklarat att småbarnspappan inte förstod sig på datorer. Privat hade han bara en äldre knapptelefon. Men i familjens fastighet hittades sammanlagt tre krypterade mobiltelefoner. Trots intensiva försök att tömma telefonerna på information misslyckades polisen med den uppgiften.

Småbarnspappan dömdes i fredags vid Lunds tingsrätt för grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och sex månader.

Mannen förnekade även under rättegången inblandning i härvan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!