Området runt fyndplatsen i Köpenhamn spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker. Foto: MIKAEL NILSSONOmrådet runt fyndplatsen i Köpenhamn spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker. Foto: MIKAEL NILSSON
Området runt fyndplatsen i Köpenhamn spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker. Foto: MIKAEL NILSSON
Brian Belling vid Köpenhamnspolisen arbetar med utredningen och säker hittebarnets mamma. Foto: KØBENHAVNS POLITIBrian Belling vid Köpenhamnspolisen arbetar med utredningen och säker hittebarnets mamma. Foto: KØBENHAVNS POLITI
Brian Belling vid Köpenhamnspolisen arbetar med utredningen och säker hittebarnets mamma. Foto: KØBENHAVNS POLITI
Babyn var insvept i en fleecepläd från Ikea när hon hittades, men hade ändå hunnit bli nerkyld. Foto: KØBENHAVNS POLITIBabyn var insvept i en fleecepläd från Ikea när hon hittades, men hade ändå hunnit bli nerkyld. Foto: KØBENHAVNS POLITI
Babyn var insvept i en fleecepläd från Ikea när hon hittades, men hade ändå hunnit bli nerkyld. Foto: KØBENHAVNS POLITI

Fosterfamilj söks nu till hittebarnet

Publicerad

Hittebabyn från Köpenhamn är nu utom fara. Den nyfödda flickan är kvar på Rigshospitalet och kommunen har börjat söka efter en lämplig fosterfamilj.

– En fosterfamilj måste komma in så snart som möjligt och skapa stabilitet för barnet, säger Sten Kruse-Blinkenberg vid Köpenhamns socialförvaltning till nyhetsbyrån Ritzau.

Den alldeles nyfödda flickan hittades på en bänk i Valbyparken strax före klockan nio i tisdags morse av några parkarbetare som höll på att att tömma papperskorgar.

Babyn bedömdes vara född bara några timmar tidigare, vid 05–06 samma morgon. Hon vägde 3500–4000 gram och var insvept i en fleecepläd från Ikea.

Flickan var kraftigt nerkyld och fördes till Rigshospitalet för vård. Framåt eftermiddagen hette det att hennes tillstånd var stabilt – och på onsdagen kom så beskedet att hon var utom fara.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/948482334071967744

Polisen är just nu inte intresserad av att berätta mer om utredningen om hittebabyn.

Första prioritet är naturligtvis att hitta flickans biologiska mamma. I andra hand – eller tills vidare – söker socialtjänsten efter en lämplig fosterfamilj som kan ta sig an barnet.

– Just nu försöker polisen undersöka var flickan kommer ifrån och vem som är hennes mor, säger Sten Kruse-Blinkenberg vid Köpenhamns socialförvaltning.

Fosterfamilj så snart som möjligt

– Om det inte lyckas måste vi hitta en fosterfamilj som kan komma in så snart som möjligt och skapa stabilitet för barnet.

Han säger att det är viktigt för ett hittebarn att så snabbt som möjligt få en anknytning till en ny familj. Ett barn behöver ögonkontakt, beröring och kroppsvärme.

Sten Kruse-Blinkenberg förutser heller inga problem med att hitta någon som vill ta sig an henne.

– Det brukar vara många som är intresserade av den här sortens uppgift. Så vi kan säkert hitta en lämplig familj, säger han.

Adoption vid tre månaders ålder

Om den biologiska mamman eller pappan inte går att hitta blir barnet bortadopterat. Helst – men inte självklart – till den familj som tagit hand om henne som fosterbarn.

Adoptionen kan dock inte genomföras förrän barnet har blivit tre månader gammalt.

– Samtidigt som vi arbetar med förberedelser för en adoption adoption håller vi alltid öppet för möjligheten att den biologiska mamman ska dyka upp, säger Sten Kruse-Blinkenberg.

Av de åtta övergivna spädbarnen som hittats i Danmark de senaste de senaste tio åren är det bara ett som har kunnat sammanföras med sin biologiska mamma.

De övriga sju har adopterats bort, skriver Ekstrabladet.

Under samma tidsperiod har tre övergivna barn hittats döda.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag