Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fosterfamilj söks nu till hittebarnet

Området runt fyndplatsen i Köpenhamn spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker. Foto: MIKAEL NILSSON
Brian Belling vid Köpenhamnspolisen arbetar med utredningen och säker hittebarnets mamma. Foto: KØBENHAVNS POLITI
Babyn var insvept i en fleecepläd från Ikea när hon hittades, men hade ändå hunnit bli nerkyld. Foto: KØBENHAVNS POLITI

Hittebabyn från Köpenhamn är nu utom fara. Den nyfödda flickan är kvar på Rigshospitalet och kommunen har börjat söka efter en lämplig fosterfamilj.

– En fosterfamilj måste komma in så snart som möjligt och skapa stabilitet för barnet, säger Sten Kruse-Blinkenberg vid Köpenhamns socialförvaltning till nyhetsbyrån Ritzau.

Den alldeles nyfödda flickan hittades på en bänk i Valbyparken strax före klockan nio i tisdags morse av några parkarbetare som höll på att att tömma papperskorgar.

Babyn bedömdes vara född bara några timmar tidigare, vid 05–06 samma morgon. Hon vägde 3500–4000 gram och var insvept i en fleecepläd från Ikea.

Flickan var kraftigt nerkyld och fördes till Rigshospitalet för vård. Framåt eftermiddagen hette det att hennes tillstånd var stabilt – och på onsdagen kom så beskedet att hon var utom fara.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/948482334071967744

Polisen är just nu inte intresserad av att berätta mer om utredningen om hittebabyn.

Första prioritet är naturligtvis att hitta flickans biologiska mamma. I andra hand – eller tills vidare – söker socialtjänsten efter en lämplig fosterfamilj som kan ta sig an barnet.

– Just nu försöker polisen undersöka var flickan kommer ifrån och vem som är hennes mor, säger Sten Kruse-Blinkenberg vid Köpenhamns socialförvaltning.

Fosterfamilj så snart som möjligt

– Om det inte lyckas måste vi hitta en fosterfamilj som kan komma in så snart som möjligt och skapa stabilitet för barnet.

Han säger att det är viktigt för ett hittebarn att så snabbt som möjligt få en anknytning till en ny familj. Ett barn behöver ögonkontakt, beröring och kroppsvärme.

Sten Kruse-Blinkenberg förutser heller inga problem med att hitta någon som vill ta sig an henne.

– Det brukar vara många som är intresserade av den här sortens uppgift. Så vi kan säkert hitta en lämplig familj, säger han.

Adoption vid tre månaders ålder

Om den biologiska mamman eller pappan inte går att hitta blir barnet bortadopterat. Helst – men inte självklart – till den familj som tagit hand om henne som fosterbarn.

Adoptionen kan dock inte genomföras förrän barnet har blivit tre månader gammalt.

– Samtidigt som vi arbetar med förberedelser för en adoption adoption håller vi alltid öppet för möjligheten att den biologiska mamman ska dyka upp, säger Sten Kruse-Blinkenberg.

Av de åtta övergivna spädbarnen som hittats i Danmark de senaste de senaste tio åren är det bara ett som har kunnat sammanföras med sin biologiska mamma.

De övriga sju har adopterats bort, skriver Ekstrabladet.

Under samma tidsperiod har tre övergivna barn hittats döda.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!