Johan Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år. Foto: SkärmdumpJohan Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år. Foto: Skärmdump
Johan Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år. Foto: Skärmdump
På den nya videon varnas Sverige för att samarbeta med Frankrike. Foto: SkärmdumpPå den nya videon varnas Sverige för att samarbeta med Frankrike. Foto: Skärmdump
På den nya videon varnas Sverige för att samarbeta med Frankrike. Foto: Skärmdump

Förvåning över video med Malisvensken

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterade på Folk och Försvars konferens i Sälen den nya videon med med kidnappade Johan Gustafsson.

– Vi håller ett öga på alla de frågorna som är viktiga för att få loss gisslan, säger hon till TT.

Filmen med Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011, ska vara inspelad den 17 december. I inledningen varnar en maskerad person Sverige för att samarbeta med Frankrike.

– Om ni vill ha en snabb frigivning av era "barn" så använd inte Frankrike som en mellanhand i kontakt med oss. Vi har just gått in i det femte året med era barn i fångenskap och vi är villiga att hålla dem så länge som det krävs för att vi ska få igenom våra krav.

Videon släpptes bara två dagar efter att utrikesminister Margot Wallström (S) lämnat Mali efter ett fyra dagar långt besök.

– Jag har inget annat att tillägga än att vi fortsatt från regeringens sida gör allt vi kan för att se till att Johan Gustafsson blir fri. Vi har självfallet ett stort intresse av att får Johan fri och vi håller ett öga på alla de frågorna som är viktiga för att få loss gisslan, säger hon till TT.

"Väldigt konstigt"

Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers, som säger sig ha sökt kontakt med gisslantagarna via en kedja av mellanhänder, är förvånade över videon.

– Det är väldigt konstigt att den här videon kommer nu. Även mellanhänder är förvånade. Vi undersöker det och hoppas få mer information om några dagar, säger Imtiaz Sooliman, ordförande för organisationen, till TT.

Han hoppas även få fram mer information om filmens eventuella äkthet och säger att han inte vet vad kraven i filmen handlar om.

– De säger exempelvis inget om att personer ska släppas från fängelse. Vi har gjort klart för gisslantagarna att de kidnappades familjer inte har några pengar, att regeringen inte betalar ut pengar och att vi inte har några pengar. Men gisslantagarna vill ha någonting, säger Sooliman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag